Pesta porcină a lovit din nou în județul Dâmbovița! Medicii veterinari au confirmat un focar și în localitatea Siliștea

Publicitate

Pesta porcină africană lovește din nou în județul Dâmbovița! De această dată un focar a fost confirmat într-o gospodărie din localitatea Siliștea – comuna Raciu, așa cum se arată într-un comunicat emis, ieri, de Prefectura Dâmbovița.

“Centrul Local de Combatere a Bolilor din județul Dâmbovița s-a întrunit astăzi, 10.09.2019, ora 12.00, ca urmare a confirmării apariției virusului de pestă porcină africană în județul Dâmbovița, într-o gospodărie din localitatea Siliștea – comuna Raciu, în scopul adoptării planului de măsuri privind controlul și combaterea acestei boli și pentru a aproba deciziile de plasare sub supraveghere și de informare a cetățenilor. Astfel, s-a luat măsura uciderii porcinelor din gospodăria afectată, urmând a se realiza supravegherea clinică și catagrafierea tuturor porcinelor de la nivelul întregii localități. De asemenea, în conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit și zonele de restricție în jurul focarului. Solicităm sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii și consecințele acestuia. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița și autorităților locale. De asemenea, precizăm că proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiți de către stat. Reamintim că pesta porcină (PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, ea având un puternic impact la nivel economic și social”.

După cele mai recente actualizări în Dâmbovița, până la descoperirea focarului de la Siliștea, erau active 33 de focare, iar patru fuseseră declarate stinse anterior.

Conform unei informări oficiale ANSVSA, în Dâmbovița  au fost achitate despăgubiri pentru două exploatații afectate în valoare de 23 410 lei.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!