Criza din coaliția de guvernare devine război pe față. USR PLUS discută o alianță cu AUR pentru o moțiune de cenzură, PNL nu renunță la Cîțu

Publicitate

Criza din coaliția de guvernare, din ce în ce mai mare!

În timp ce USR PLUS anunţă că îşi retrage sprijinul politic pentru premierul Florin Cîţu, Biroul Permanent Naţional al PNL, la care au participat 70% dintre membri, a adoptat, în unanimitate, o rezoluţie în care PNL îşi reafirmă sprijinul pentru Florin Cîţu.

USR PLUS îi reproşează prim ministrului că “a aruncat ţara în criză” politică și anunță că ”nu a girat şi nu va gira niciodată jaful din bani publici, în nicio formulă de guvernare. Cerem Coaliţiei să ia act de lipsa unei majorităţi care să susţină Cabinetul Cîţu şi solicităm declanşarea de urgenţă a negocierilor în Coaliţie pentru desemnarea unui nou premier care să formeze un nou guvern. În situaţia în care discuţiile din Coaliţie vor eşua în propunerea unui nou premier, USR PLUS va susţine o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Cîţu”, se arată într-un comunicat al USR PLUS.

De partea cealaltă a ”baricadei”, potrivit rezoluţiei adoptate, “Biroul Permanent Naţional al PNL îşi reafirmă susţinerea fermă pentru exercitarea în continuare de către Florin Cîţu a funcţiei de premier al Guvernului. Mandatul care i-a fost încredinţat de către toate partidele din coaliţie a fost unul pentru dezvoltarea României. Evoluţiile din ultimele luni au confirmat nu doar angajamentul, dar şi succesul echipei guvernamentale în avansarea pe acest drum”.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, adversarul lui Cîțu în alegerile interne ale partidului, a declarat că a decis să nu participe la şedinţa Biroului Politic Naţional al partidului, convocată de echipa lui Florin Cîţu, motivând că nu a fost informat despre această reuniune şi nu a putut verifica dacă îndeplineşte condiţiile statutare. Totodată, Ludovic Orban afirmă că: “Suntem într-o situaţie politică din care nu are nimeni de câştigat, nici premierul Cîţu, nici USR PLUS şi nici o altă formaţiune politică din coaliţia de guvernare. (…) Nu putem guverna fără ca fiecare dintre formaţiunile politice care semnat acordul de coaliţie să susţină programul de guvernare. Orice plecare a unei formaţiuni politice din coaliţie poate duce la pierderea majorităţii parlamentare şi la aducerea guvernului şi a României din nou la cheremul şi bunul plac al PSD”, a afirmat Orban.

În urmă cu puțin timp, reprezentanți ai USR PLUS au transmis că discută cu AUR depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva guvernului Cîțu. Potrivit calculelor dintre cele două partied, acestea au împreună 122 de parlamentari, număr suficient pentru a depune o moțiune.

Reamintim că PSD a anunțat că nu va vota decât propria moțiune de cenzură.

Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR, a precizat: ”Premierul Cîțu a pierdut susținerea USR PLUS, funcționează fără o majoritate parlamentară. Am cerut o ședință a coaliție, mâine. Premierul Cîțu trebuie să facă un pas în spate. USR PLUS nu vrea să facă troc de ministere. Nu se va întâmpla. Dacă Florin Cîțu se agață de scaun, îl vom da jos în Parlament. Am discutat cu toate partidele despre o moțiune de cenzură. Am discutat cu cei de la AUR să vedem dacă avem o variantă, avem 122 de semnături, deci putem depune o moțiune, rămâne să discutăm despre text. Aș vrea să nu ajungem aici, dar asta depinde de maturitatea politică a lui Florin Cîțu”.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!