5 octombrie, ziua cea mai lungă pentru Guvernul Cîțu? Se votează moțiunea de cenzură depusă de PSD. Patru scenarii posibile

Publicitate

octombrie se anunță de pe acum ziua cea mai lungă pentru Guvernul Cîțu, deoarece Parlamentul se întruneşte de la ora 12:00, în plenul reunit, pentru a dezbate şi a supune la vot moţiunea de cenzură depusă de Partidul Social Democrat, cu titlul „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor. Jos Guvernul Cîţu!”.

Ședința va fi condusă de președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban anunțând că astfel vor fi evitate ”luptele de K1 pe microfon”.

G4media a prezentat patru scenarii posibile.

Scenariul 1: Dacă moțiunea întrunește voturile și Guvernul Cîțu este demis, „mingea” se mută în terenul președintelui Iohannis. Acesta trebuie să cheme partidele la consultări, iar PSD a anunțat deja că nu are nicio propunere și vrea alegeri anticipate. Iohannis are varianta desemnării unui alt premier, dar poate fi și o nouă desemnare a lui Florin Cîţu, însă doar după ce va propune un premier de sacrificiu, care să nu primească votul de învestitură în Parlament.

Scenariul 2: Potrivit G4media, moţiunea de cenzură pică în Parlament, iar Florin Cîţu rămâne premier al României. Totuși, se crede că este cel mai puțin probabil scenariu, având în vedere declaraţiile liderilor celor trei partide PSD, AUR şi USR PLUS, care au afirmat că parlamentarii lor vor vota cu bilele la vedere.

Dacă se presupune totuși că acest scenariu este posibil, premierul Cîţu este însă nevoit să ceară votul pentru ocuparea portofoliilor rămase libere în urma plecării miniştrilor USR PLUS din guvern, iar alegerea lui Dacian Cioloş în funcţia de preşedinte al USR PLUS ar putea redeschide discuţiile despre revenirea acestora la guvernare.

Scenariul 3: Dezbaterea şi votul privind moţiunea de cenzură sunt amânate din lipsă de cvorum, iar Florin Cîțu mai câștigă ceva timp.

Scenariul 4: PSD invocă tragedia de la Constanţa şi îşi retrage moţiune de cenzură. Analiștii politici susțin că gestul retragerii moțiunii de cenzură pentru ca Executivul să se poată ocupa de problemele cetățenilor ar fi o lovitură de imagine și de câștig de capital electoral pentru social democrați, iar gestul lor i-ar forța și pe AUR și USR PLUS să procedeze la fel cu moțiunea lor de cenzură. Ca și scenariul 2, se pare totuși că declarațiile publice ale liderului PSD, Marcel Ciolacu, fac ca acest scenariu 4 să fie puțin probabil.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!