Situații dramatice în sănătatea dâmbovițeană! Spitalul din Găești, apel la mila publică pentru medicamente. 300 de bolnavi și cheltuieli decontate de stat pentru 50

Publicitate

Situație dramatică în Dâmbovița!

Spitalul suport COVID-19 de la Găești face apel la populație pentru ajutor financiar, necesar procurării medicamentelor.

Pentru unitatea medicală unde pacienții vin pe bandă rulantă, situația este critică atâta timp cât, luând exemplul lunii octombrie, sute de pacienți au fost îngrijiți de un singur medic și șase asistente.

Managerul spitalului orășenesc Găești, Laurenţiu Beluşică, spune că nu a avut altă soluție decât să apeleze la mila publică pentru a face față cheltuielilor care s-au triplat.

Managerul unității spune că, luna trecută, Casa de Asigurări de Sănătate a decontat cheltuieli pentru 50 de pacienți, în condițiile în care au fost internați 300 de bolnavi.

”În luna octombrie eu am plătit din economiile spitalului medicație și oxigen pentru 250 de pacienți în plus față de ce mi-a decontat Casa de Asigurări. Asta e realitatea. Ne trebuie bani pentru orice. În medicină totul costă, nimic nu vine din extern. Au venit la mine găieștenii și mi-au spus că au strâns 56 de milioane. Ne-am dus la farmacie, am cumpărat medicamente și după trei zile au început doctorii să țipe iar că nu au medicamente. Ia-o iar de la început. Atunci am zis că fac niște cutii, urne mobile, și ce-or da oamenii, om vedea”, a precizat medicul Laurențiu Belușică.

Această soluție extremă – mila publică – a fost singura care a ajutat spitalul să se descurce în această perioadă dramatică: ”Au dat ei (n.n.  cetățenii din Găești), au dat și firmele și uitați că ne descurcăm, avem și oxigen acum, dar din banii noștri, nu din banii statului. Este o sumă de bani care ne-a scos la lumină, dar cu mare dificultate. Nu vreți să știți cu ce probleme”, a mai spus Laurențiu Belușică.

Ca și cum aceste condiții nu erau suficiente, directorul Belușică s-a lovit și de procedurile de achiziție: ”Deci. Primesc bani în asociația spitalului cu dedicație să cumpăr oxigen. Aflu însă că sistemul nu permite unei asociații a unui spital să facă aceasta achiziție. Dacă dau banii spitalului, pot cumpăra cu ei peste 4- 5 luni. Deci o să fie buni în valul 5 sau 6.

Sistemule, nu faci tu covid să fii pacientul meu să te tratez eu cu tinctură de talpa gâștei și nectar de …. babei!!? Noroc că știm legislație și mâine luam 16 tuburi de oxigen. Mai respiram câteva zile”, este mesajul postat pe Facebook de directorul spitalului din Găești.

Mesajul dramatic al managerului Belușică este completat de declarația domniei sale pentrusite-ul Ziare.com, unde a dezvăluit că, din cauza epuizării fizice și psihice a personalului, dar și a pacienților care se află internați la Găești, a apelat la doi psihologi care s-au oferit voluntari să susțină moralul asistentelor medicale, dar și al bolnavilor.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!