România se confruntă cu o etapă dificilă în ceea ce înseamnă pregătirea profesională a agenților de poliție. Sindicaliștii denumesc acest fapt “demilitarizarea poliției”, mai ales că, spun ei, foarte multe posturi de conducere nu sunt obținute pe drept și în niciun caz de persoane cu pregătire în domeniu.
Sindicatul poliției EUROPOL atrage atenția, potrivit Observatorulph.ro, că de foarte mulți ani sunt trecuți în posturi de inspectori foarte multe persoane “pe care le recomandă doar vocea şi talentul”. În postul de instructori se aleg din ce în ce mai rar oameni calificați, fiind mai comune cazurile în care sunt numiți cei “care aveau ca pregătire cursuri de yoga, de sociologie sau care erau nominalizaţi ca instructori de conducere defensivă pentru simplul fapt că erau ofiţeri la serviciul rutier”, punctează sindicaliștii.
Fără să mai tragă alte concluzii, Sindicatul EUROPOL a făcut publice datele obținute de agenții de poliție, pentru a se înțelege că numirea trebuie făcută în funcție de specializarea de bază și nu după ”combinaţiile care se fac la nivelul IPJ-urilor”.
”Fără să mai fie nevoie de alte comentarii, în urma probelor la care au fost supuşi, probe care reprezentau viitorul activităţii lor de instruire pe care ar fi trebuit să o realizeze, la nivelul celor 41 de judeţe avem următoarele rezultate:
Conducere defensivă – doar 6 poliţişti au promovat probele. De precizat că ofiţerul de la serviciul rutier Constanţa a picat cu brio, iar ceilalţi 3 agenţi care deţineau atestat nici măcar nu au fost întrebaţi dacă vor să îndeplinească atribuţiile acestei funcţii.
Instrucţia tragerii – doar 2 poliţişti au promovat probele;
Educaţie fizică şi autoapărare – zero poliţişti au promovat probele;
Tactică poliţienească – doar 9 poliţişti au promovat probele”, au transmis reprezentanții EUROPOL, potrivit Observatorulph.ro.