Seceta pune stăpânire pe România, iar rezervele de apă se termină repede, la nivel național aproape 600 de localități fiind afectate în acest moment.
Potrivit Administrației Naționale Apele Române (ANAR), 583 de localități au program la alimentarea cu apă, iar alte 41 de localități, de pe cursul Dunării, sunt deja în faza de atenționare.
Pe lângă monitorizarea cu frecvență ridicată a modului de exploatare a resurselor de apă, precum și de aplicare a prevederilor Planului de restricții și folosire a apei în perioade deficitare, ANAR anunță că „în prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare (administrate de A.N. „Apele Române” alături de S.C. Hidroelectrica S.A.) este de 78,14%, în scădere față de săptămâna trecută când era de 78,59%”. Și volumul de apă în principalele 40 de lacuri este în scădere – 3,39 miliarde metri cubi față de 3,46 miliarde metri cubi cât era la începutul lunii iulie.
În prezent, în 311 de localități (din care 8 orașe/municipii, și anume: Dorohoi, Novaci, Iași, Pașcani, Târgu Ocna, Hârlău, Roman, Târgu Neamț, Solca) care dispun de sisteme centralizate, alimentarea cu apă este asigurată cu restricții, în anumite intervale orare.
Cele mai afectate sunt județele: Iași – 93 localități, Vrancea – 35 localități, Neamț – 36 localități, Botoșani -31 localități, Gorj – 28 localități, Bacău – 17 localități, Galați – 14 localități, Mehedinți – 8 localități, Vaslui – 10 localități, Olt – 8 localități, Argeș și Giurgiu – 6 localități, Dâmbovița – 5 localități, Suceava – 4 localități, Teleorman – 2 localități, Dolj și Caraș-Severin – 1 localitate.
Totodată, alte 272 de localități – care nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, ci doar de surse individuale – sunt afectate de seceta prelungită, având fântâni secate (amplasate pe domeniul public al statului și privat). Acestea sunt în județele: Botoșani, Vaslui, Neamț, Bacău, Suceava, Iași, Galați, Olt, Prahova, Vrancea și Gorj.
„Fiecare dintre noi poate adopta soluții individuale de economisire a apei. Este bine să apelăm, acolo unde avem această posibilitate, la alternative de stocare și recirculare a apei în activitățile casnice (grădinărit, spălat, îmbăiere), dar și în sectorul industrial sau agricol”, arată reprezentanții Apele Române.
În ce privește situația din Dâmbovița, la ultima ședință a Colegiului Prefectural, directorul Direcției Agricole, Vlad Pătrașcu, a precizat că 15 primării au solicitat intervenția comisiei de evaluare a pagubelor produse de secetă, însumând 6386 hectare teren agricol.
Cele mai afectate culturi sunt cele de porumb și floarea-soarelui.
Comisii mixte de specialiști – ai Direcției Agricole și ai Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – se vor deplasa în teren, în câte trei, patru echipe zilnic pentru constatare și pentru ca fermierii să primească subvențiile.