Scandalul cu ouă contaminate ia amploare. “Câte ouă cu probleme sunt vândute?”

Publicitate

Investigația privind contaminarea ouălor cu insecticide în Belgia, Olanda și Germania ia amploare. Belgia a recunoscut faptul că a știut despre această problemă încă din luna iunie, cu o lună înainte ca “scandalul” să fie făcut public.

Oficialii declară că detaliile nu au fost eliberate pentru că un caz de fraudă era în desfășurare. Katrien Stragier, purtătoarea de cuvânt a Agenției Federale pentru Alimentație din Belgia, a declarat pentru televiziunea locală: “Știm că de la începutul lunii iunie există o problemă în industria păsărilor contaminate cu Fipronil. Am început o investigație, am informat departamentul de justiție, din cauza unui posibil caz de fraudă. Am păstrat secretul pentru desfășurarea investigației. Înțelegem că oamenii au întrebări cu privire la sănătatea lor și facem tot posibilul să îi informăm. De îndată ce ancheta permite, vom oferi mai multe informații despre impactul asupra sănătății”.
Când au fost solicitate informații suplimentare, Agenția Federală pentru Alimentație a declarat că nu poate adăuga nimic în plus, deoarece legea belgiană interzice comentariile asupra investigației judiciare în desfășurare.
Milioane de ouă au fost înlăturate de pe rafturile din Germania și Olanda ca măsură de precauție, după ce urme ale insecticidului Fipronil au fost găsite în ouăle olandeze. Deoarece nivelul de contaminare s-a dovedit a fi sub limitele legale, în Belgia nu s-au retras ouă din magazine și au fost blocate numai livrările de la anumiți producători individuali.

În acest moment, politicienii se arată îngrijorați cu privire la cine știa cum, ce și când.

John Crombez, președintele S.P.A. (Partid Socialist din Belgia), a declarat: “În străinătate aceste lucruri sunt foarte clare, cu precădere în Olanda și Germania. Este important: puii sunt pulverizați cu insecticide care sunt interzise. De am știut despre asta din timp? De cât timp continuă? Câte ouă cu probleme sunt vândute? Au spus că nimic nu e în neregulă, dar supermarketurile le elimină de pe rafturile lor. Avem nevoie de claritate și de comunicare din partea guvernului și a Agenției Federale pentru Alimentație”.
Ministrul german al agriculturii și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la faptul că Belgia a aflat despre această problemă în iunie și a declarat că intenționează să ridice această problemă împreună cu omologul său belgian.

Normele UE interzic utilizarea Fipronilului – care poate fi utilizat pentru tratarea animalelor pentru acarieni și căpușe – pe animalele destinate producției alimentare

Unele rapoarte sugerează că detergenții utilizați pentru curățarea clădirilor agricole ar putea fi contaminați, dar se află în curs de investigare modul în care s-au găsit urme în ouă.
Deși nivelul de Fipronil, detectat până acum, nu implică un risc major cu privire la sănătatea publică, acest fapt nu poate fi trecut cu vederea și este tratat cu maximă seriozitate în unele state membre UE.

Fermele de pui vizate au fost forțate să distrugă loturile suspecte de contaminare, iar lanțurile de supermarketuri din Germania și Olanda au eliminat ouăle din vânzare.
Lanțul de supermarketuri Aldi a eliminat toate ouăle din vânzare în magazinele sale din Germania.
O serie de lanțuri mari de supermarketuri au scos ouăle olandeze de pe rafturi, dar Aldi, cu peste 4.000 de magazine în Germania, a fost primul care a oprit toate vânzările, indiferent de origine.
Fipronil este considerat de către experți a fi de o toxicitate moderată, care provoacă greață și amețeli în doze mari. În cazurile extreme, poate provoca leziuni ale organelor, în special la nivelul rinichilor și a ficatului. Din păcate, impactul asupra copiilor este mult mai îngrijorător: unele rapoarte prezintă faptul că un copil (care mănâncă două ouă contaminate cu Fripronil la rând) poate fi supus unui risc major.

Procurorii din Belgia și Olanda au raportat faptul că s-au deschis investigații cu privire la posibile fapte penale.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!