Comunicat de presă
De la 1 ianuarie 2025, românii vor trebui să plătească alte câteva mii de pensii speciale, după ce, astăzi, PSD și PNL au dovedit cât de bine colaborează atunci când este vorba de apărarea privilegiilor și au respins propunerea USR de abrogare a pensiilor speciale pentru foștii și actualii primari și șefi de consilii județene.
„Am văzut, astăzi, încă o dovadă a ipocriziei lui Nicu și Marcel, a PSD și PNL. Au dat încă o palmă românilor care muncesc cinstit în România și cărora le tot măresc taxele și impozitele ca să aibă ei bani să dea specialilor și apropiaților lor. Este o mare nedreptate ca Dragnea, Oprișan, Mazăre și alți baroni care au ținut în subdezvoltare comunități întregi și care și-au bătut joc de bunăstarea oamenilor să primească pensii speciale din banii românilor. I-am invitat pe Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă să dea dovadă de curaj și PSD și PNL să voteze propunerea USR de a elimina din Codul administrativ, o dată pentru totdeauna, pensiile speciale ale primarilor și șefilor de CJ-uri. Au ratat însă și această ocazie”, declară Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR.
Propunerea USR de abrogare a art. 210 din Codul administrativ a fost respinsă prin votul PSD, PNL și UDMR, iar AUR a avut prezent un singur deputat.
USR a făcut constant demersuri pentru a împiedica să intre în plată această nouă categorie de pensii speciale pentru primari, președinți de consilii județene și adjuncții lor. Acordate de PSD în 2019, prin ordonanță de urgență, aceste privilegii nu s-au plătit până acum strict datorită presiunii USR, a societății civile și a presei.
Pentru tranșarea definitivă a subiectului, USR a depus și proiect legislativ (https://senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=L527&an_cls=2021#ListaDocumente) pentru eliminarea pensiilor speciale ale aleșilor locali, dar și acesta este ținut la sertar, în comisiile din Senat.
În plus, USR a propus eliminarea articolului legat de pensiile speciale de fiecare dată când a ajuns în Comisia de administrație un proiect de modificare a Codului administrativ. Și, la fel ca astăzi, PSD și PNL au respins propunerea de fiecare dată.