Prognoze sumbre pe piața carburanților. La cât consideră analiștii că vor ajunge prețurile la benzină și motorină

186

Estimări sumbre pe piața carburanților!

Acestea au fost făcute de specialiști ai Asociației Energia Verde care au declarat pentru EuropaFM că, dacă statul nu intervine, prețurile vor ajunge la peste 10 lei/litrul de benzină și peste 11 lei/litrul de motorină.

O informație de ultimă oră, care vine din partea PSD, arată că acest partid susține o plafonare a prețului la 7 lei/litru, însă propunerea social-democraților este considerată, deocamdată, ”politică”.

Situația prețurilor la carburanți a devenit explozivă în ultimele trei luni, odată cu situația înregistrată pe 9 martie, când s-au format cozi imense la benzinării în toată țara, după ce o benzinărie din Beiuș a afișat prețuri de peste 10 lei carburantului. La acel moment, prețurile carburanților în București variau în jur de 7,5-7,6 lei litrul de benzină și aproximativ 7,6-7,7 lei litrul de motorină.

Tot la acel moment, ministrul Energiei, Virgil Popescu, susținea că nu va crește prețul carburanților, că “s-a creat o psihoză” și că vor fi controale la companiile care au majorat prețul la pompă.

Între timp însă, prețurile cresc în continuare.

Săptămâna trecută, Lucian Bode, ministrul de Interne, declara: ”Nu exclud ca la un moment dat Guvernul să spună, apropo de ce se discută în spaţiul public, de acciză, nu exclud acest lucru, reducerea accizei. Sunt lucruri la care ne uităm şi cum ne-am uitat în luna mai, am sprijinit o bună parte din beneficiari”.

Asta, în condițiile în care, cu o zi înainte de declarația ministrului Bode, vicepremierul Kelemen Hunor spunea că nu au fost încă discuții nici în coaliţia de guvernare, nici în guvern despre plafonarea preţului la carburanți – așa cum se întâmplă în Ungaria – nici despre reducerea accize, și că aceste subiecte vor fi analizate în coaliție săptămâna aceasta.

Pe de altă parte, Kelemen Hunor susține că acciza ar putea fi redusă pe o perioadă determinată, dar pentru acest lucru trebuie ca statul să discute şi cu producătorii:  ”Dacă tu reduci accizele şi ei nu reduc preţul la pompă, atunci nu ai făcut nimic. Pe intervenţia statului pe termen lung nu poţi să reduci, pentru că cei care vin şi aduc benzină, motorină la pompă cumpără de pe piaţă, nu cumpără de la stat. Trebuie să fim foarte conştienţi că lucrurile sunt interconectate şi interdependente.

Noi nu putem să plafonăm preţul decât dacă avem bani să plătim diferenţa. Eu cred că dacă va exista o înţelegere pe piaţa petrolului la nivel global, va exista o scădere, dar nu vom reveni la ceea ce am avut acum 4-5 ani. Există cele două variante – reducerea accizei şi plafonarea preţului – dar trebuie discutat. Noi nu am discutat acest lucru nici în guvern, nici în coaliţie în acest moment”, a susținut vicepremierul.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!