Trei bărbați care pescuiau la copcă au fost salvați, sâmbătă, de pompierii militari din apa rece a lacului de acumulare Rogojești, din județul Botoșani. A fost o misiune contracronometru a pompierilor pentru salvarea pescarilor, după ce la un moment dat gheața pe care se aflau a cedat sub greutatea lor. Misiunea de salvare a pescarilor a fost una extrem de dificilă.
Toate cele trei victime, conștiente dar în stare de hipotermie, au fost aduse în siguranță pe mal, de unde au fost preluate de către echipajele medicale și paramedicale aflate la fața locului.
„Trei bărbați căzuți în apa lacului de acumulare Rogojești au fost salvați, în urma unei misiuni contracronometru. Aceștia erau la pescuit la copcă, iar la un moment dat, gheața a cedat sub greutatea unuia dintre ei. Ceilalți doi au vrut să-l salveze, dar au ajuns și ei în apă.
Bărbații au fost scoși din apă, conștienți, au fost preluați de echipajele medicale și transportați la spital pentru îngrijiri de specialitate.
La caz au intervenit pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Siret și Detașamentului Dorohoi, cu trei bărci și o ambulanță SMURD, două ambulanțe SAJ Dorohoi și Siret, dar și două bărci particulare”, a transmis ISU Botoșani.
Avertismentul pompierilor
Pescuitul la copcă pe gheață poate fi periculos dacă nu se respectă măsurile de siguranță adecvate. Iată câteva recomandări pentru prevenirea accidentelor:
1. Verificarea grosimii gheții
Gheața sigură trebuie să aibă cel puțin 10 cm grosime pentru o persoană și peste 15 cm pentru grupuri. Evitați zonele cu gheață subțire, crăpături, apă curgătoare sau cu culoare albă/mată, deoarece acestea sunt mai fragile. Testați gheața cu un târnăcop sau un băț solid înainte de a păși.
2. Echipament de siguranță
Purtați vestă de salvare sau costum flotabil. Folosiți colțari/crampoane pentru gheață în vederea evitării alunecării și nu uitați să aveți la dumneavoastră țepi de salvare. O frânghie lungă și un partener de pescuit sunt esențiale în caz de urgență.
3. Comportament preventiv
Nu mergeți niciodată singuri pe gheață. Evitați consumul de alcool, deoarece afectează reflexele și percepția frigului. Nu faceți găuri prea apropiate una de alta, pentru a evita slăbirea gheții. Verificați mereu condițiile meteo înainte de a pleca la pescuit.
4. Ce faceți dacă se sparge gheață și cădeți în apă?
Păstrează-ți-vă calmul și încearcați să vă întoarceţi în direcția din care ați venit, unde gheața era mai solidă. Folosiţi țepii de salvare pentru a ieși din apă. Întindeți-vă pe burtă pentru a distribui greutatea. Odată ieșiți din apă, nu stați în picioare imediat, târâți-vă te spre mal. Schimbați-vă hainele ude cât mai repede și încălziți-vă. Siguranța este prioritară în orice activitate pe gheață.