Luni, 31 martie, începe înscrierea copiilor la școala primară, dar și „competiția” părinților pentru… vize de flotant! Specialist: „Sunt 20, 30 de copii la aceeași adresă. Este de noaptea minții”

Publicitate

Luni, 31 martie, începe înscrierea copiilor la școala primară, în baza metodologiei specifice, aprobată de Ministerul Educației.

Copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2024, inclusiv, trebuie să fie înscriși în clasa pregătitoare, în conformitate cu prevederile legii nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare.

Numai că acum începe o adevărată competiție și pentru părinții care vor să-și dea copiii la alte școli, considerate mai bune, sau la școli aflate mai aproape de locul lor de muncă, însă pentru asta au nevoie de… vize de flotant.

Potrivit europa.fm, „pe piața neagră a vizelor de flotant, sumele încep de la 500 de lei pe an și ajung chiar la 1500 de lei. Totuși, fenomenul duce la o supraaglomerare a școlilor, iar actul educațional are de suferit”, atrag atenția mai multe ONG-uri ai căror reprezentanți au fost intervievați de jurnaliștii europafm.ro. 

Fenomenul a luat amploare, părinți din București și din toată țara postând pe rețele de socializare anunțuri de genul: „Aș avea nevoie de o mutație sau viza de flotant pentru înscrierea copilului la școală. Dacă este cineva disponibil pentru asta, aștept mesaj în privat”.

Potrivit consultantului educațional, Iulian Cristache, citat de europafm.ro, sunt adrese, în special în orașele mari, unde „locuiesc” 20, 30 de copii.

„Vorbim practic de niște declarații în fals și uz de fals, niște plăți care se fac la negru, astfel încât copilul să meargă la cea mai bună școală. Sunt adrese din București și nu numai din București – din Timișoara Iași – unde sunt 20, 30 de copii la aceeași adresă. Este de noaptea minții. Despre ce vorbim? Doar cu ajutorul Ministerului de Interne, prin Biroul de Evidența Populației bănuiesc se pot verifica dacă aceste vize de reședință sunt într-adevăr corecte și nu vorbim de o ilegalitate”, a spus Iulian Cristache, citat de sursa amintită.

Potrivit specialiștilor, actul educațional are de suferit când o școală este supraaglomerată, iar profesorii acelor școli nu sunt neapărat cei mai buni.

Înscrierea copiilor în clasa pregătitoare începe pe 31 martie și durează până pe 6 mai, perioadă în care are loc practic completarea cererilor-tip de înscriere de către părinți/tutori legal instituiți/reprezentanți legali, online sau la unitatea de

învățământ la care solicită înscrierea copiilor; depunerea/transmiterea cererilor-tip de înscriere la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor, inclusiv a recomandării de înscriere în clasa pregătitoare, după caz, respectiv a declarației pe propria răspundere și a documentelor necesare în copie simplă. Toate acestea sunt urmate de validarea fișelor de înscriere generate de aplicația informatică.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!