Haos în învățământ și contre pe reguli, în timp ce testele de salivă nu au ajuns și multe unități sunt încă în online

Publicitate

Contre între Ministerul Sănătății și al Educației pe tema redeschiderii școlilor, la o săptămână de când cursurile au fost reluate, după o vacanță forțată, pe respectarea criteriului de vaccinare a cel puțin 60% dintre cadrele didactice.

În timp ce Ministerul Educației susține prezența fizică în unitățile de învățământ, Ministerul Sănătății nu este de acord ca școlile din localitățile unde sunt puține cazuri de Covid să fie deschise cu prezență fizică, indiferent de rata de vaccinare a personalului unității de învățământ.

Totul a pornit de la propunerea Ministerului Educației, formulată după presiunile asociațiilor de elevi, care atrăgeau atenția că sunt școli în localități fără cazuri de îmbolnăvire unde elevii fac însă cursuri online.

Propunerea ca orele să se desfășoare în clasă, în școlile din localitățile cu rata de infectare de sub 3 la mia de locuitori, indiferent de câți salariați ai unității de învățământ s-au vaccinat  –  a fost momentan respinsă de Ministerul Sănătății, “din motive epidemiologice”, a declarat ministrul interimar al Educației pentru HotNews.ro.

”Ministerul Sănătăţii poate oferi răspuns. Eu atât spun, că susţin în continuare ca şcolile, mai ales din mediul rural, unde rata de infectare este mică, să funcţioneze cu prezenţă fizică, cu respectarea strictă a tuturor normelor sanitare, fără altă condiţionare, deci inclusiv fără condiţionarea ratei de vaccinare. Gândiţi-vă că avem grădiniţe cu 10-15 copii în sate în care nu există şi nu au existat cazuri de infectare, în care nu există nici măcar internet şi posibilitatea de predare online şi – e adevărat – în care nu există nici suficienţi vaccinaţi”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

În concluzie, cum decizia intră în atribuțiile Ministerului Sănătății, propunerea nu a mai  fost discutată joi seară în ședința Comitetului Național pentru Situații de urgență, iar unitățile de învățământ  vor fi deschise în continuare cu prezență fizică doar școlile și grădinițele unde rata de vaccinare a angajaților este de cel puțin 60%, indiferent de rata de infectare din localitate. Școlile actualizează în fiecare zi de vineri această rată de vaccinare, iar decizia se ia în baza acesteia.

Vă  reamintim că ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a declarat recent că recomandă păstrarea regulilor o anumită perioadă de timp și abia apoi să fie introduse noi criterii.

Între timp, autoritățile încă sunt în etapa de proceduri și metodologii pentru testele rapide Covid care ar urma să fie folosite în unitățile de învățământ, deși majoritatea cadrelor didactice sunt revoltate că trebuie să facă aceste teste rapide de salivă

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!