Este iaurtul sănătos?

Publicitate

Indiferent dacă alegeți iaurt simplu, grecesc, aromat sau cu conținut scăzut de grăsimi, este o gustare alimentată cu nutrienți care vă hrănește cu o cantitate generoasă de calciu, proteine, vitaminele B și minerale (inclusiv potasiu, fosfor și magneziu).

O singură ceașcă de cca 227 g de iaurt simplu, cu conținut scăzut de grăsimi, oferă mai mult de 400 miligrame de calciu – aproape jumătate din doza zilnică recomandată (DZR).

Iaurtul este fabricat din lapte fermentat cu bacteriile Lactobacillus bulgaricus și Streptococcus thermophilus. Aceste bacterii benefice, cunoscute și sub denumirea de “probiotice”, ajută la conservarea iaurtului și îmbunătățirea gustului acestuia. (Alte probiotice sunt adesea parte din cultura microbiană folosită pentru a face iaurt și sunt de obicei enumerate pe declarația ingredientului, dar L. bulgaricus și S. thermophilus sunt necesare). Probioticele ajută la digerarea lactozei de zahăr din lapte, făcând iaurtul adesea tolerabil de către cei care nu pot mânca alimente lactate. În plus față de sprijinirea digestiei, cercetările sugerează că probioticele din iaurt pot stimula funcționarea sistemului imunitar. Dacă doriți să vă oferiți iaurtului o îmbunătățire nutrițională, optați pentru iaurtul grecesc, capabil să ofere aproximativ dublul proteinei de iaurt regulat grație procesului său de înrădăcinare, care elimină zerul lichid împreună cu unele zaharuri. De exemplu, o ceașcă de 170 g de iaurt fără ulei de Stonyfield are 8 grame de proteine și 12 grame de zahăr. Dar o ceașcă puțin mai mică (150 g) de iaurt fără grăsimi (simplu) din Grecia are 15 grame de proteine și 6 grame de zahăr. Versiunea greacă are de asemenea aproximativ jumătate din cantitatea de sodiu (60 miligrame față de 115 miligrame).
Iaurturile obținute din lapte integral sunt mai bogate în grăsimi saturate, deși cercetările emergente privind grăsimile din lapte indică faptul că acestea nu afectează negativ sănătatea. Într-un studiu, un aport mai mare de grăsimi saturate din lapte a fost asociat cu un risc mai scăzut de boli cardiovasculare, dar un consum mai mare de grăsimi saturate din carne a fost asociat cu un risc mai mare.
Totuși, grăsimile contribuie la calorii: un recipient de iaurt grecesc fără grăsimi are 100 de calorii și un gram de grăsime; Versiunea integrală de lapte are 7 grame de grăsimi saturate și 190 de calorii.
Indiferent de tipul de iaurt pe care îl alegeți, evitațile pe cele cu “fructe pe fund” sau alți îndulcitori, care pot dubla sau tripla conținutul de zahăr, transformând ceașca sănătoasă de iaurt într-un desert de lapte cu calorii superioare.

Alin Miriţă

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!