Ediția 54 a Festivalului Crizantema de Aur de la Târgoviște, din nou în pandemie. Program și noutăți în cadrul evenimentului

Publicitate

Și anul acesta, la Târgoviște, se va desfășura Festivalul „Crizantema de aur”, în condițiile impuse de pandemia de COVID-19 și de rata de incidență care deja depășește 6 la mia de locuitori în municipiu.

În perioada 21-23 octombrie 2021, sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, va avea loc cea de-a 54-a ediţie a Festivalului Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei „Crizantema de aur”, cel mai longeviv festival muzical din România, organizat neîntrerupt din anul 1968 la Târgoviște, cu scopul promovării Romanței ca gen muzical de patrimoniu al culturii naţionale.

Evenimentul va fi găzduit și anul acesta tot de Teatrul „Tony Bulandra” din Târgovişte. Concertele vor începe în fiecare seară la ora 18.00 și vor fi transmise integral în direct de TVR 3, precum și de Radio România Antena Satelor (seara de gală).

Printre noutăți, organizatorii anunță Programul Naţional de Concerte „Tinerețea Romanței” – eveniment asociat Festivalului Naţional „Crizantema de aur”, ediția 2021. Concertele sunt programate să se desfăşoare în zone istorice din România, în perioada 23 octombrie – 20 decembrie 2021; Patrimoniul poetic al romanţei – omagiu adus poeților naționali Vasile Alecsandri (200 de ani de la naștere), George Coșbuc (155 de ani de la naștere), Octavian Goga (140 de ani de la naștere). Va fi lansată Antologia „Dorurile mele” – realizată de renumitul interpret de romanțe Gheorghe Sărac. Culegerea muzicală conține toate partiturile romanțelor compuse pe versurile poeților George Coșbuc, Octavian Gora și Vasile Alecsandri. De asemenea, vor fi lansate cărțile „Romanța și vodevilul în opera lui Vasile Alecsandri” și „Octavian Goga și Romanța «Bisericuța din Albac»” (autorii ambelor cărți: Marian Niță, Cristinel Gigi Șonea, Angel-Cristian Stăiculescu); Omagiu corifeilor romanţei – eveniment realizat cu sprijinul Fundaţiei „Henry Mălineanu” cu scopul celebrării creației compozitorului de romanțe Henry Mălineanu, a compozitorului Ionel Fernic (120 de ani de la naștere), precum şi omagierea altor mari compozitori români: Gherase Dendrino, Temistocle Popa și Camelia Dăscălescu (100 de ani de la naștere). Aceste evenimente se desfășoară la Teatrul „Tony Bulandra” și la Muzeul „Casa Romanței” – ambasadă a culturii la Târgoviște.

Programul pe scurt al Festivalului:

Concursul de interpretare – joi, 21 octombrie 2021;

Concursul de creaţie – vineri, 22 octombrie 2021;

Gala laureaților – sâmbătă, 23 octombrie 2021

Microrecitaluri „La izvoarele romanței” – joi, 21 octombrie 2021

Concertul „Tinerețea Romanței” – vineri, 22 octombrie 2021

Concertul „Te iubim, Romanță” – sâmbătă, 23 octombrie 2021

La Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște vor avea loc și alte evenimente asociate: lansări editoriale și discografice, dezbateri și mese rotunde dedicate celebrării patrimoniului muzical și poetic al romanței.

Concursul de Interpretare: participă 14 concurenţi selecţionaţi în urma a 6 preselecţii regionale, realizate în perioada 01-15 septembrie 2021, în România şi în Republica Moldova;

Concursul de Creaţie va îmbogăţi patrimoniul muzical naţional cu 14 romanţe în primă audiţie selectate în urma preselecţiilor naţionale realizate la Bucureşti în colaborare cu UCMR şi la Chişinău în colaborare cu UMM.

Acompaniază orchestrele: „Dor românesc” – dirijor Ștefan Cigu și „Romanţa” – dirijor Lucian Vlădescu.

Organizatorii acestei ediţii: Primăria şi Consiliul Local Municipal Târgovişte, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa, Teatrul „Tony Bulandra” din Târgovişte, în colaborare cu Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România și cu Uniunea Muzicienilor din Moldova.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!