Declin pe piața construcțiilor în mai multe țări din Europa, printre care și România

Publicitate

Ultimul raport Eurostat pe domeniul construcțiilor arată un semnificativ declin pe această piață înregistrat de trei țări europene, România, Slovacia și Spania.

Astfel, deși lucrările de construcţii au crescut cu 3% în Uniunea Europeană şi în zona euro în aprilie, comparativ cu perioada similară din 2021, România, Spania şi Slovacia sunt statele membre cu cea mai mare scădere a acestor lucrări, arată datele publicate astăzi de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat) și preluate de Agerpres.

Cel mai semnificativ avans anual a fost raportat în aprilie în Italia (16,9%), Polonia (11,6%) şi Slovenia (7,7%), iar cel mai sever declin în România (minus 8,1%), Spania (minus 3,8%) şi Slovacia (minus 2,5%).

În aprilie, comparativ cu luna precedentă, lucrările de construcţii au scăzut cu 1,2% în UE, şi cu 1,1% în zona euro.

În rândul statelor membre UE, potrivit sursei citate și raportului Eurostat, singurele creşteri lunare ale lucrărilor de construcţii în aprilie au fost în Franţa (1,2%), Finlanda (0,9%) şi Spania (0,2%), iar cel mai sever declin în Slovenia (minus 7,4%), Ungaria (minus 5,9%), Polonia (minus 5,1%), Slovacia (minus 3,7%) şi România (minus 3,4%).

Din păcate, față de ultimii doi ani, România înregistrează scăderi semnificative în domeniu.

Astfel, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), în 2020 volumul lucrărilor de reparaţii capitale înregistra o creștere cu 46% față de anul 2019, în timp ce lucrările de întreţinere şi reparaţii curente era în creștere cu 24,4%, iar reparațiile la construcţiile noi creșteau cu 9,3%.

Din punct de vedere al obiectelor de construcții, de anul trecut, se remarca o creștere cu 18,5% în ceea ce privește volumul construcțiilor inginerești, urmată de o creștere a volumului de construcție al clădirilor rezidenţiale (+17,8%) şi nerezidenţiale (+10,9%).

Ca să vă dați seama de dimensiunea prăbușirii, este de ajuns să știți că, în luna decembrie 2020, volumul total al lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 21,5%, comparativ cu noiembrie 2020. Complementar, față de luna decembrie 2019, volumul total al lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut cu 12,6%.

 

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!