USR dă în judecată RA-APPS pentru că refuză să spună dacă șeful DNA a primit casă cu chirie de la stat

Publicitate

Departamentul de Politici Publice al USR dă în judecată Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) după ce instituția, care funcționează sub autoritatea Secretariatului General al Guvernului, a refuzat să spună dacă procurorul-șef al DNA, Marius Voineag, locuiește sau nu în casă de la stat.

„USR a depus, la Tribunalul București, o plângere prin care să oblige RA-APPS să facă publice beneficiile de la această instituție ale procurorului-șef al DNA. De ce acest demers? Pentru că Marius Voineag are o adevărată sagă imobliară, parțial vizibilă din declarațiile sale de avere. Omul are o fixație cu casele din Voluntari, oraș lipit de București. Voineag a cumpărat cinci case și a vândut patru. Toate în Voluntari. Apoi, s-a mutat la RA-APPS. Am decis să dăm în judecată RA-APPS pentru că refuză să ne spună dacă Marius Voineag stă în casă de la ei. Am informația că, cel puțin de anul trecut, Voineag s-a mutat într-o locuință de la RA-APPS, cu chirie de la stat”, declară Cristian Ghinea.

Demersul în instanță vine după ce, la mijlocul lunii martie, Departamentul de Politici Publice al USR a cerut RA-APPS să comunice mai multe informații cu caracter public:
– Dacă Marius Voineag beneficiază de un imobil cu destinația de locuință din fondul locativ administrat de RA-APPS.
– Care este temeiul legal în baza căruia i-a fost atribuit un astfel de imobil?
– Data de la care i-a fost atribuit imobilul.
– Care este suprafața imobilului atribuit.
– Care este cuantumul chiriei lunare pe care-l plătește.

În afara unui număr de înregistrare a cererii, RA-APPS nu a binevoit să trimită vreun răspuns. Or, trebuie lămurit dacă procurorul-șef DNA s-a folosit de o chichiță birocratică pentru ca, în timp ce schimba casă după casă în cea mai scumpă zonă din jurul Bucureștiului, să ceară casă de la RA-APPS, sub pretextul că nu ar avea unde să locuiască.

După cum reiese din declarațiile sale de avere, Marius Voineag a cumpărat în 2015 un apartament de 113 mp, prin credit ipotecar pe 35 de ani, în valoare de 120.000 de euro. După trei ani, vinde imobilul, cu aproximativ 170.000 de euro și, totodată, dă un avans de circa 40.000 de euro pentru o casă, tot în Voluntari. În 2019, Voineag achită creditul ipotecar luat pentru apartamentul din 2015 și cumpără și imobilul pentru care a dat avansul în 2018. După nici două luni, în septembrie 2019, îl și vinde cu 135.000 de euro, pentru ca anul următor, printr-un alt credit ipotecar luat de la CEC, în valoare de 625.000 lei, să cumperă altă casă în Voluntari, de 145 mp și teren de 232 mp. Doi ani mai târziu, în 2022, Voineag mai ia 100.000 de lei de la CEC și mai cumpără un apartament de 76 mp, tot în Voluntari (nu este menționat prețul de achizitie). Și tot în 2022, vinde casa cumpărată în 2020 și, potrivit antecontractului de vânzare din declarația de avere, primește 500.000 lei (nu se știe dacă e toată suma sau doar un avans).

În urma acestui amețitor șir de tranzacții imobiliare, Marius Voineag rămâne cu apartamentul de 76 mp în Voluntari și cu un profit neprecizat după precedentele tranzacții imobiliare.

„Ce nu înțeleg este cum un procuror care face afaceri imobiliare în Voluntari se mută apoi la RA-APPS. Care e interesul public, al nostru, ca Marius Voineag, care are două imobile în Voluntari (o casă și un apartament) să vândă casa și să se mute la RA-APPS? Zeci de mii de oameni stau în Voluntari și lucrează în București. De ce procurorul-șef DNA trebuie să stea musai în casă de protocol? Pare un caz paradigmatic pentru ce devine justiția și anticorupția în putinismul lui Klaus și Marcel: există legea, dar morala și dreptate nu mai sunt acolo”, mai precizează Cristian Ghinea.

Reamintim că, în luna februarie 2024, deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus o sesizare la Agenția Națională de Integritate prin care a cerut instituției să clarifice semnele de întrebare ridicate de declarațiile de avere ale procurorului-șef al DNA. Era vizată în special suma de 500.000 de lei pe care Marius Voineag susținea că a primit-o la o petrecere de botez. Până în acest moment, ANI nu a comunicat nimic pe această speță.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!