TikTok, interzis și în România? Ministrul Digitalizării spune că se analizează o astfel de restricție

Publicitate

După ce Comisia Europeană, SUA și Canada au interzis TikTok pe dispozitivele emise de guvern, deci salariații acestor instituții nu mai au voie să folosească aplicația pe dispozitive oficiale, și România analizează această posibilitate.

Potrivit ministrului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, aplicarea unei astfel de prevederi în România este analizată în aceste zile, împreună cu toate instituţiile implicate.

„Este un lucru pe care îl evaluăm în aceste zile cu toate instituţiile implicate, e un lucru foarte bun şi un exemplu foarte bun pe care ni-l daţi, pentru că, dacă nu am avea legea securităţii cibernetice, dacă ea nu va fi operaţionalizată, ne va fi foarte greu să intervenim în asemenea cazuri. Legea care a trecut ieri de Curtea Constituţională realmente creează pârghiile pentru ca statul român să intervină mult mai eficient în cazul unor asemenea pericole”, a afirmat Burduja, întrebat de jurnaliști în legătură cu decizia Comisiei Europene de a nu mai lăsa angajaţii să folosească aplicaţia TikTok şi ce înseamnă acest lucru pentru România.

Ministrul a mai spus că deocamdată România a interzis prin lege antivirusul rusesc şi a luat o serie de măsuri: „Am emis un ordin de ministru, cred că săptămâna trecută, prin care toate instituţiile din România au o listă de furnizori de soluţii software care nu sunt agreaţi, acum au un termen de o lună de zile, două luni în care trebuie să şi facă acest inventar şi să înlocuiască soluţiile care au funcţii identificate drept vulnerabile”, a mai spus ministrul.

Despre faptul că Senatul are cont de TikTok şi mulţi parlamentari apar pe această aplicaţie, Burduja a menţionat că este o analiză care trebuie făcută cu “maximă seriozitate”: „România a fost printre primele state europene care au interzis prin lege autorităţilor să cumpere asemenea soluţii. Deci, şi aici trebuie să analizăm şi, odată ce vom avea o analiză finală, vom emite o dispoziţie în acest sens. (…) Vom lua o decizie de îndată ce finalizăm această analiză pentru că nu vrem să generăm o reacţie adversă, dacă nu este cazul în acest moment”.

Vă reamintim că joi, Comisia Europeană a anunţat că interzice instalarea aplicaţiei chineze de social media TikTok pe toate dispozitivele electronice de serviciu ale personalului său, pentru a proteja datele instituţiei. Anterior CE această decizie fusese anunțată în America și Canada.

Reprezentanții TikTok susțin că „această suspendare este eronată și bazată pe concepții fundamentale greșite. Ne surprinde faptul că nu am fost contactați direct și nu am primit nicio explicație de la Comisia Europeană – am solicitat o întâlnire pentru a clarifica modul în care protejăm datele celor 125 de milioane de persoane din UE care vin pe TikTok în fiecare lună. Continuăm să ne îmbunătățim abordarea privind securitatea datelor, inclusiv prin stabilirea a trei centre de date în Europa pentru a stoca datele utilizatorilor la nivel local, a reduce numărul angajaților care au acces la date, dar și pentru a minimiza fluxul de date în afara Europei.” – a menționat un reprezentant TikTok, citat de euronews.

Potrivit aceleiași surse, guvernele statelor occidentale și-au intensificat îngrijorările, pe fondul informațiilor potrivit cărora companiile chineze din domeniul tehnologiei sprijină Partidul Comunist și serviciile de informații controlate de Beijing prin colectarea unui volum uriaș de informații din întreaga lume, cu precădere împotriva țintelor politice și din domeniul securității.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!