Târgoviștenii pot participa la guvernarea orașului. Platforma informatică ce permite implementarea soluţiei de bugetare participativă, operațională de la 1 iulie

Publicitate

Municipiul Târgoviște întră în rândul unităților administrativ-teritoriale din România care permit participarea reală a cetăţenilor la guvernarea oraşului, aceştia putând decide în mod direct cum se va cheltui un procent clar definit din bugetul de investiţii.

Potrivit primarului municipiului, Cristian Stan, ”concret, începând cu acest an, este stabilită o sumă care va fi utilizată pentru finanțarea proiectelor de interes public iniţiate de cetăţeni prin implicarea lor directă în procesul de bugetare participativă. Valoarea bugetului propus în cadrul procesului de bugetare participativă pentru proiectele selecţionate este de 1.200.000 lei/an bugetar, iar valoarea estimată pentru un proiect propus trebuie să se încadreze în suma maximă de 400.000 lei, inclusiv TVA”.

Propunerile de proiecte trebuie să se încadreze într-unul din următoarele domenii, pentru obiective care sunt în administrarea municipiului Târgovişte:

 1. Infrastructură stradală: alei, trotuare, scuaruri, zone pietonale;
 2. Amenajare de spații verzi și locuri de joacă;
 3. Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei;
 4. Amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.);
 5. Dezvoltare turism;
 6. Infrastructură culturală;
 7. Infrastructură socială;
 8. Infrastructură de sănătate;
 9. Digitalizare;

Anual, în urma derulării procesului de bugetare participativă, vor fi selectate 3 proiecte care vor fi cuprinse în bugetul de venituri și cheltuieli pentru acel exercițiu bugetar.

Persoanele care doresc să propună proiecte trebuie să aibă domiciliul în municipiul Târgovişte și să se înscrie în platforma online (www.târgoviște-decide.ro) dedicată bugetării participative. În acest sens, cetățenii interesaţi trebuie să îşi creeze un cont de utilizator în această platformă online.

De asemenea, în vederea participării la vot, cetățenii interesați trebuie să îşi creeze un cont de utilizator în platforma online sau să se logheze prin contul rețelei de socializare www.facebook.com.

Pentru anul 2019, a fost stabilit următorul calendar al campaniei de bugetare participativă:

 1. perioada de depunere a proiectelor: 01-31 iulie 2019;
 2. perioada în care comisia de evaluare va analiza proiectele depuse și va solicita, în cazul în care consideră necesar, clarificări aplicanţilor pentru a asigura validarea proiectelor: 01-14 august 2019;
 3. dată afișării/publicării listei proiectelor eligibile: 26 august 2019;
 4. perioada în care cetăţenii vor vota proiectele eligibile: 27 august – 10 septembrie 2019;
 5. perioada de derulare a întâlnirilor publice la nivel de cartiere pentru a discuta proiectele rezultate în urmă votului și a stabili lista finală a proiectelor ce vor fi finanțate și implementate de Primăria Municipiului Târgoviște: 11-30 septembrie 2019;

Platforma informatică ce permite implementarea soluţiei de bugetare participativă va fi operațională începând cu data de 01.07.2019.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!