Șoferii prinși drogați sau băuți la volan pot rămâne fără permis până la 10 ani! Legea a fost votată

Publicitate

Parlamentarii au adoptat astăzi proiectul de lege care ar trebui să facă ordine pe șoselele țării și să se evite tragediile care au înnegrit statisticile în ultimii ani!

Este vorba despre șoferii prinși la volan drogați sau băuți, cu o alcoolemie de peste 0,80 g/l.

Aceștia pot rămâne până la 10 ani fără permis auto, iar pentru ei instanțele nu vor mai putea dispune amânarea executării pedepsei.

Judecătorul poate să le suspende dreptul de a conduce un vehicul pe o perioadă de până la 10 ani, față de cinci ani, cât era termenul până acum.

În plus, legea abrogă posibilitatea ca aceştia să scape cu o amendă penală. Instanțele vor avea numai opțiunea de a le acorda o pedeapsă cu închisoarea, de la 1 la 5 ani, a cărei executare nu poate fi amânată.

Mai mult, dacă șoferul face transport de persoane sau de substanțe periculoase, riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 2 la 7 ani. La fel și instructorii auto, prinşi băuți sau drogați în timpul cursurilor.

Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sub limita de 0,8 g/l rămâne contravenție și se pedepsește, la fel ca până acum, cu amendă și suspendarea permisului pentru o perioadă de 90 de zile.

Legea merge la promulgare la președintele Iohannis, după ce niciun deputat nu a votat împotrivă, dar au fost patru abțineri.

Proiectul a fost inițiat după accidentul rutier mortal de la 2 Mai, în care doi tineri și-au pierdut viața, după ce au fost loviți de un șofer aflat sub influența drogurilor.

Inițiatorul proiectului de lege este senatorul Robert Cazanciuc care spune că, astfel, după Legea Anastasia, a venit și modificarea legislativă prin care șoferii prinși cu alcoolemie mai mare de 0,8/mie sau drogați nu mai pot redobândi permisul în decurs de până la 10 ani.

Statistica tragică arată că în România, anul trecut, și-au pierdut viața pe șosele 1545 de persoane, iar alte 3.535 au fost rănite în accidente rutiere produse pe drumurile din ţară.

Potrivit Inspectoratului General al Poliției Române, în anul 2023, au fost reţinute 225.887 de permise de conducere, dintre care 16.780 pentru contravenţia de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice şi au fost descoperite 8.368 de infracţiuni de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, însumând, astfel, 25.148 de fapte de încălcare a legislaţiei din cauza consumului de alcool. 3699 de alte infracțiuni au fost conducerea sub influența substanțelor psihoactive.

Vă reamintim că accidentul de la 2 Mai a avut loc în data de 19 august, pe DN 39. Tânărul Vlad Pascu a intrat cu mașina într-un grup de alți opt tineri care mergeau pe marginea drumului. Roberta Marina Dragomir (20 de ani) și Sebastian Andrei Olariu (21 de ani) au murit pe loc și alți trei tineri au fost răniți.

Tragedia de la 2 Mai a aruncat într-un scandal național Poliția Română, iar accidentul a scos la iveală detalii revoltătoare. Vlad Pascu fusese oprit de poliție de două ori – cu o zi înaintea tragediei, la un filtru, și chiar în aceeași noapte. A fost lăsat să plece de la sediul poliției fără a fi testat pentru consum de droguri, deși i-au fost găsite droguri în mașină, iar autoturismul nu avea asigurare RCA valabilă. La mai puțin de o oră, Vlad Pascu a provocat tragedia.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!