România, la un pas de una dintre cele mai dure legislații antidrog din Europa. Șoferii prinși băuți sau drogați vor avea permisul suspendat pe 10 ani

Publicitate

Șoferii care vor fi prinși băuți sau drogați la volan nu vor mai avea dreptul să conducă pe o perioadă de 10 ani. Proiectul de lege inițiat de senatorul Robert Cazanciuc a trecut luni de Senat și va intra la Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

 Votul senatorilor a fost aproape unanim, 101 pentru și o singură abținere – pentru ceea ce ar urma să devină, probabil de la 1 ianuarie 2024, una dintre cele mai dure legislații din Europa în acest sens, de combatere a consumului și traficului de droguri.

Prin noua lege:

„Se interzice timp de 10 ani  dreptul de a conduce vehicule pentru șoferul depistat sub influența drogurilor sau a alcoolului, într-o concentrație mai mare de 0,8 la mie.

Se majorează pedepsele pentru finanțarea faptelor ce au legătură cu traficul și consumul de substanțe psihoactive.

Tot ce are legătură cu drogurile – produsele psihoactive, mijloacele de producere a lor, banii, valorile sau orice alte bunuri dobândite prin valorificare –  vor fi confiscate.

Foarte important este că va fi considerată circumstanță agravantă folosirea minorilor în derularea de operațiuni cu substanțe psihoactive.

Se combate puternic și utilizarea medicamentelor pe post de substitut de drog: Astfel, administrarea sau remiterea, fără reţetă medicală, de produse susceptibile a avea efecte psihoactive unei persoane şi îndemnul la consumul fără drept de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, prin orice mijloace, se pedepsesc cu închisoare de la 1 la 5 ani, respectiv cu închisoare de la 3 luni la 2 ani.

Consumul de droguri este de asemenea puternic descurajat și prin sancționarea cu închisoare a proprietarilor, chiriașilor sau administratorilor de imobile în care se consumă droguri.

Pentru tratarea mai eficientă a dependențelor se reduce la  maxim durata în care consumatorii vor intra în programe de consiliere cu asistență de specialitate.

În plus, față prevederile în vigoare, proiectul sancționează și tentativa”, aceasta fiind o sinteză realizată de deputatul Radu Popa.

Vă reamintim că senatorul Robert Cazanciuc este și inițiatorul Legii Anastasia, lege ce poartă numele fetiței care a murit în anul 2022 din cauza unui șofer fără permis.

Legea Anastasia a fost promulgată pe data de 7 iulie 2023. Conform acesteia, săvârșirea omorului din culpă de către un șofer care a condus fără permis, sub influența alcoolului sau a substanțelor psiho-active, se va pedepsi cu închisoarea, fără ca instanța să poată dispune suspendarea pedepsei sub supraveghere.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!