Cristina Prună (USR): ANRE să comunice ce măsuri a luat pentru a remedia neregulile semnalate de Curtea de Conturi

Publicitate

Deputata USR Cristina Prună, vicepreședinte al Comisiei pentru industrii și servicii, a adresat mai multe întrebări conducerii Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), după ce un raport al Curții de Conturi a semnalat mai multe nereguli grave în activitatea instituției conduse ani la rând de PSD și înțesată cu pile de partid.

Raportul de audit prezentat recent de Curtea de Conturi a vizat situația financiară a ANRE pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2022, respectiv în mandatul fostului președinte al ANRE, numit de PSD în 2017. Printre neregulile găsite: plata unor salarii mai mari decât trebuia pentru 291 de salariați din cei circa 350 pe care îi avea instituția în 2022, angajări fără respectarea normelor, contracte de achiziție pe sume supraevaluate și nejustificate cu acte.

Deputata USR Cristina Prună a adresat o serie de întrebări conducerii ANRE pentru a afla ce măsuri au fost luate pentru a remedia neregulile descoperite de Curtea de Conturi. Întrebările vizează Contractul colectiv de muncă și Regulamentul de Organizare și Funcționare al ANRE, categoriile de funcții care reprezintă personalul de specialitate și criteriile privind experiența necesară îndeplinirii atribuțiilor specifice fiecărei funcții.

„Raportul Curții de Conturi ne confirmă că în ANRE sunt probleme serioase. Un pic de mizerie a mai fost scoasă de sub preș cu această ocazie. Trebuie ca românii să știe dacă în mandatul noii conducerii aceste probleme au fost ignorate și sunt prezente în continuare sau dacă s-au luat măsuri pentru rezolvarea lor. Legalitatea și transparența trebuie să caracterizeze activitatea ANRE, la fel ca a oricărei alte instituții sau autorități publice”, declară deputata Cristina Prună (USR).

ANRE este o instituție cheie în stat, care ar trebui să vegheze asupra pieței de energie și să se asigure că românii plătesc facturi corecte, nu în avantajul „băieților deștepți”. Aceasta este folosită de ani de zile de PSD și PNL pe post de fabrică de sinecuri, fiind promovată obediența politică, nu competența profesională, ceea ce la final are un impact negativ pentru sistemul de energie românesc și, de aici, pentru toți românii.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!