”Războiul” vaccinurilor”! Premierul anunță că mai multe centre AstraZeneca se vor transforma în centre Pfizer/BioNTech. Lideri europeni au ales imunizarea cu AstraZeneca (Vaxzevria)

Publicitate

O nouă tranşă de vaccin Vaxzevria (AstraZeneca) va sosi astăzi în țara noastră, informează Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19.

Este vorba despre 139.200 de doze, care vor ajunge la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară “Cantacuzino”, fiind apoi depozitate la Centrul Naţional de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel naţional.

Potrivit CNCAV, până în prezent, ţara noastră a recepţionat 1.378.000 doze de vaccin produse de compania farmaceutică AstraZeneca, iar începând cu data de 15 februarie, 449.611 au fost deja utilizate pentru imunizarea populaţiei.

Pe fondul reticenței românilor de a mai alege să se vaccineze cu serul produs de AstraZeneca și al faptului că, începând din 16 aprilie, cei ce doresc să se vaccineze cu acest ser o pot face doar pe baza cărții de identitate, în urmă cu două zile premierului Florin Cîţu a declarat că ”pentru a accelera procesul de vaccinare, în perioada următoare vom transforma mai multe centre AstraZeneca în centre Pfizer, vom avea centre de vaccinare de tip drive-through și vom permite operatorilor economici să organizeze centre pentru vaccinarea angajaților”.

Totodată, în şedinţa de guvern de săptămâna trecută, a fost aprobat un memorandum prin care Ministerul Sănătăţii încheie o nouă comandă pentru achiziţionarea a 4.260.269 de doze opţionale de vaccin împotriva COVID- 19 produs de compania BioNTech / Pfizer.

Pe de altă parte, sâmbătă, 132.000  de doze de vaccine AstraZeneca au ajuns în Republica Moldova. Ele au fost oferite de România, cu titlu gratuit, pentru Republica Moldova, din rezerva Ministerului Sănătăţii. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a mulțumit ieri României pentru acest ajutor extrem de important.

Totodată, în contextul unui adevărat ”linșaj” public împotriva vaccinului AstraZeneca, există lideri europeni care vor să dea un semnal de încredere în privința acestui ser cu care Marea Britanie a vaccinat până zilele trecute 41 de milioane de cetățeni, reușind să reducă extrem de mult rata infectărilor și a deceselor.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, și vicecancelarul Olaf Scholz s-au vaccinat vineri cu Vaxzevria, după ce preşedintelui Frank-Walter Steinmeier i-a fost administrat același tip de vaccin la începutul lunii aprilie.

De asemenea, premierul francez, Jean Castex, ministrul sănătății francez, Olivier Veran, premierul britanic, Boris Johnson, și premierul italian, Mario Draghi, au ales același vaccin.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!