Rapelul cu AstraZeneca, anulat pentru cei care au avut probleme de coagulare a sângelui după prima doză. Anunțul făcut de medicul militar Valeriu Gheorghiță

Publicitate

Președintele Comitetului Național de Vaccinare a anunțat, miercuri seară, că românii care au întâmpinat probleme de coagulare a sângelui după prima doză de vaccin de la AstraZeneca nu vor mai face rapelul. Medicul militar, Valeriu Gheorghiță, a precizat că în situația în care o persoană care a dezvoltat tromboze după prima doză, nu va mai face a doua doză cu același tip de vaccin.

“La acest moment nu există date care să sugereze o creștere a riscului de evenimente adverse. Dimpotrivă, știm că după cea de-a doua doză, frecvența reacțiilor adverse pentru vaccinul de la AstraZeneca este mult scăzută comparativ cu prima doză. Desigur că, dacă avem o persoană care a dezvoltat un eveniment trombotic după prima doză, categoric nu va mai face a doua doză cu același tip de vaccin”, a transmis doctorul Valeriu Gheorghiță, potrivit HotNews.

Totodată, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat, miercuri, că există o legătură cauzală între apariția cheagurilor de sânge și vaccinarea cu serul Astra Zeneca, apariția acestora putând fi inclusă în lista de efecte adverse foarte rare.

EMA anunță, însă, că nu retrage recomandarea folosirii vaccinului AstraZeneca pentru că efectele sunt extrem de rare. Ele urmează să fie adăugate în prospect.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!