Propunerea de suspendare a exportului unor antibiotice și antitermice, contestată de Asociația Distribuitorilor de Medicamente: „România se situează pe primul loc în Europa la consumul de antibiotice”

Publicitate

Propunerea Ministerului Sănătății de suspendare temporară a unor antibiotice și antitermice, pusă la zid de Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente!

În contextul intensificării circulaţiei virusului respirator sinciţial (RSV) în UE/SEE şi implicit a instituirii stării de alertă epidemiologică în România din data de 7 ianuarie, Ministerul Sănătăţii a publicat încă din data de 29 decembrie 2022 proiectul de ordin privind aprobarea Listei medicamentelor antibiotice şi antitermice cu administrare orală, a căror distribuţie în afara teritoriului României se propune a fi suspendată temporar, pe o perioadă de 6 luni.

Reacția Asociaţiei Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM) a venit astăzi: Asociația contestă măsura propusă de Ministerul Sănătăţii.

„Din analiza noastră a Canamed (Catalogul Naţional al preţurilor medicamentelor), reiese faptul că 5 dintre cele 13 substanţe active nu se exportă, pentru alte două substanţe active din listă nu este aprobat un preţ, implicit nu se pot comercializa în România sau exporta, iar pentru restul de antibiotice/cefalosporine din listă există cel puţin 70 de preparate comerciale disponibile în România, dintre care doar 3 au fost exportate anterior acestei crize, fără a afecta disponibilitatea acestora din România. Preparatele pe bază de ibuprofen şi paracetamol nu se exportă intracomunitar din România, dimpotrivă, unele se importă paralel. În general, nu se poate vorbi despre o criză a medicamentelor atât timp cât pentru o anumită substanţă activă există alternative generice disponibile în număr mare în piaţă”, se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Distribuitorilor Europeni de Medicamente.

Aceeași sursă susține că Tratatul de funcţionare al UE, care permite restricţiile la export, „nu aduce nici o rezolvare a cauzelor de bază”menţionate de către Ministerul Sănătăţii.

„ADEM consideră că măsura de suspendare a exportului este redundantă şi nejustificată, creând turbulenţe inutile în Piaţa Unică. Nu înţelegem măsura, nu înţelegem de ce se propun pentru suspendare la export medicamente care nu se exportă, nu suntem de acord cu măsura şi solicităm clarificări pe această cale”, afirmă ADEM.

În același document, ADEM susţine că măsura nu rezolvă problemele care provoacă „penurii şi care ţin de producători” şi bugete alocate medicamentelor, mai mult reamintește că România se situează pe primul loc în Europa la consumul de antibiotice, „înregistrează un nivel extrem de ridicat al rezistenţei bacteriene, iar în ultimii zece ani nu s-a reuşit luarea unor măsuri care să limiteze consumul excesiv al antibioticelor, nici în ambulatoriu, nici în cadrul spitalelor. Din România s-au retras şi se retrag în permanenţă medicamente generice, accesibile ca preţ pentru populaţia sărăcită deja din cauza inflaţiei foarte ridicate. Aceste aspecte reprezintă soluţii reale şi eficiente, în timp ce autorităţile sunt preocupate excesiv de suspendarea exportului, care nu ar reprezenta sub nici o formă un subiect dacă problemele fundamentale ale pieţei farma ar fi reglate”, se mai arată în comunicatul ADEM.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!