Premieră în România: Observatorul Național al copilului. O șansă uriașă pentru familiile vulnerabile și copiii în situații de risc

Sursă foto: Salvații Copiii
Publicitate

Se înființează Observatorul Național al copilului în România!

Legea privind prevenirea separării copilului de familie, un proiect deosebit de important pentru toate acele familii care se află în situații dificile sau provin din medii vulnerabile, a fost aprobată de Guvern.

Potrivit ministrului Familiei, Gabriela Firea, va fi schimbat din temelii modul în care vor fi finanțate serviciilor sociale destinate copiilor, iar ”autoritățile locale care vor resurse de la bugetul de stat pot obține până la jumătate din necesar, dar trebuie să se și zbată pentru acei copii. Astfel, banii de la buget vor veni doar în funcție de numărul copiilor înscriși în Observator”.

Legea este o premieră și concretizarea unui angajament asumat în PNRR, prin Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse.

Practic, familiile din comunități vulnerabile sau care trec prin situații dificile vor fi sprjinite să-și poată crește și îngriji copiii acasă, să-i poată trimite la școală și să le asigure cele necesare traiului zilnic. ”Trebuie să evităm acel moment extrem de dureros, pentru toți membrii familiei, când în lipsa altor soluții acești copii ar ajunge în grija statului. Aceasta trebuie mereu să fie ultima variantă!”, a declarat ministrul Familiei.

Prin această lege, se pun bazele rețelei naționale a celor 150 de centre de zi pentru care Ministerul amintit așteaptă cereri de finanțare până pe 9 februarie 2023.

Pot depune proiecte autoritățile locale din toată țara, individual sau în parteneriat cu organisme private. Este foarte important ca toți primarii să știe că fondurile vin pentru construcții de la zero sau pentru modernizarea unor clădiri existente, dar și pentru funcționarea acestor centre o perioadă.

Sunt disponibili peste 50 de milioane de euro, fonduri asigurate prin PNRR.

„Observatorul Național al Copilului, parte a noului Sistem Național Informatic, este o premieră. Cu sprijinul și implicarea autorităților locale, vor fi identificați și înregistrați toți copiii aflați în situație de risc de separare de familie, astfel încât ne va fi mult mai ușor pe viitor să intervenim rapid și eficient acolo unde este nevoie de sprijin imediat.

Modul de colectare a datelor în Observator va fi inedit. În fiecare localitate, va exista o structură comunitară consultativă, căci comunitatea locală este și cea care cunoaște cel mai bine situația celor care au nevoie de ajutor. Din ea pot face parte de la directorul școlii, polițist de proximitate sau preot, până la medicii de familie sau membri ai societății civile, reprezentanți ai ONG-urilor etc. Munca celor care vor face parte din această structură va fi plătită, iar indemnizația de ședință este egală cu 1% din salariul primarului.

Această lege a fost jalon în PNRR și le mulțumesc tuturor colegilor mei din Guvern, care au oferit suportul de care a fost nevoie și, de asemenea, colegilor din Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție”, a mai declarat Gabriela Firea.

Potrivit unui raport al Organizației Salvați Copiii, din octombrie 2021, 3 din 10 copii ai României cresc în sărăcie, iar categoriile cele mai vulnerabile sunt copiii cu dizabilități, copiii de etnie romă, copiii instituționalizați și cei cu părinți plecați la muncă în străinătate. Peste 45.000 de copii erau la finalul anului 2020 în orfelinate sau în familii de asistenți sociali, și peste 75.000 de copii aveau unul sau ambii părinți în altă țară, fiind crescuți de bunici sau de alte rude.

Ulterior, pe lângă aceste cauze, dar și ca urmare a problemelor economice generate de pandemia de COVID-19, un raport UNICEF, de anul trecut, 2022, arată că peste 110.000 de copii din România erau în situații vulnerabile, urmând să crească în pragul sărăciei.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!