Nouă abordare a ministrului Agriculturii. Unde se transmit problemele legate de absorbția banilor europeni

Publicitate

Centrul regional 3 Sud Muntenia al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a organizat zilele trecute, cu ocazia vizitei în Dâmbovița a ministrului Agriculturii, conferinţa cu tema ”Oportunităţi de finanţare în domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020)”.

‘În primul rând, suntem aici noi pentru dumneavoastră şi nu dumneavoastră pentru noi, instituţiile Ministerului Agriculturii care au legătură cu domeniul fondurilor europene se află în slujba tuturor şi a fiecăruia în parte. Aceasta este abordarea pe care o recomand tuturor, aşa se traduce, aşa se implementează. Dacă sunt greutăţi, ele trebuie spuse acum, dacă sunt soluţii trebuie aplicate acum. Orice problemă care ţine de judeţ se va rezolva la judeţ, orice problemă care ţine de Ministerul Agriculturii se va transmite, fără restricţii, spre rezolvare, către Ministerul Agriculturii. Tema zilei şi a viitorului, pe care o tratăm prioritar, este să absorbim integral fondurile de la Uniunea Europeană”, a declarat la Târgoviște ministrul Agriculturii, Petre Daea, în fața celor prezenți (reprezentanţi ai Parlamentului şi ai Ministerului Agriculturii, ai autorităţilor publice locale, ai instituţiilor din Dâmboviţa implicate în avizarea documentaţiei specifice proiectelor finanţate cu fonduri europene – Direcţia de Sănătate Publică, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Direcţia Sanitar-Veterinară -, precum şi beneficiari ai investiţiilor finanţate prin intermediul submăsurilor din cadrul PNDR 2020 din regiunea Munteniei).

Subiectele abordate la Târgoviște au vizat oportunităţile de finanţare, pregătirea sesiunilor de depunere din acest an, precum şi dezbateri privind dificultăţile întâmpinate în anii anteriori de către beneficiarii publici şi privaţi în derularea proiectelor finanţate prin PNDR 2020. Totodată, s-au adus în discuţie şi anumite speţe din domeniul achiziţiilor publice.

De la demararea PNDR 2020 şi până în prezent, AFIR a primit solicitări de finanţare în valoare totală de 7,2 miliarde de euro şi a încheiat contracte de finanţare însumând 3,6 miliarde de euro. Valoarea totală nerambursabilă a plăţilor efectuate beneficiarilor Programului este de 3,17 miliarde de euro, sumă aferentă proiectelor de investiţii şi plăţilor compensatorii. Plăţile efectuate reprezintă un grad de absorbţie de aproximativ 37% din alocarea disponibilă.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!