Noi reguli pentru înmormântarea persoanelor răpuse de COVID-19

Publicitate

Se schimbă regulile pentru înmormântarea persoanelor decedate din cauza coronavirusului. Anunțul a fost făcut, astăzi, chiar de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, după o întâlnire cu reprezentanții cultelor din România.

Astfel, persoanele decedate în urma infecției cu SARS-CoV-2 vor putea beneficia, la cerere, de asistență religioasă potrivit specificului cultului din care fac parte, cu respectarea de către personalul de cult a tuturor măsurilor sanitare care se impun.

Totodată, la înmormântare, persoana decedată va putea fi îmbrăcată în haine puse la dispoziție de către familie/aparținători, va beneficia de slujbă religioasă în conformitate cu voința familiei și practicile și ritualul cultului de care aparține. Înhumarea/incinerarea se va face cu sicriul sigilat, cu respectarea tuturor normelor prevăzute de lege.

Un ordin în acest sens ar urma să fie semnat vineri, cel târziu luni, a mai transmis ministrul Sănătății, potrivit alba24.ro.

Acesta a spus că și până acum trupurile celor decedați erau înmormântate: “E un lucru important și decent. Și până acum era. Dacă nu s-a respectat până acum este o problemă. Nu spune nicăieri într-un ordin de ministru că oamenii nu ar trebui să fie îmbrăcați. Dacă nu s-a respectat undeva este din pricina unei lipse de bun simț elementar. Ceea ce reglementăm prin noua formă a ordinului este că acest lucru să poată fi verificat de către familii”, a precizat ministrul Sănătății.

La scurt timp după ce a oferit această declarație de presă, Vlad Voiculescu a revenit cu postare pe Facebook. “Tocmai am avut declarații de presă. Din păcate, în cadrul întâlnirii am preluat o informație greșită și am insistat asupra ei în dialogul cu reporterii, lucru pentru care îmi cer scuze. Într-adevăr, așa cum mai mulți reporteri au semnalat, conform vechiului ordin de ministru, persoanele decedate în urma infecției cu SARS-CoV-2 “se igienizează, dar nu se efectuează asupra lor manopere de cosmetizare și nici nu se îmbracă, înainte de a fi introduse în sac. Este o reglementare din data de 6 aprilie 2020 pe care nu o voi comenta ci o voi modifica în cursul zilei de astăzi”, a scris ministrul Sănătății  pe Facebook.

În privința numărului de persoane care pot lua parte la o înmormântare, ministrul a precizat că rămân valabile aceleași reglementări ca la adunările publice.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!