Este unic în țară! Muzeul Național al Poliției de la Târgoviște a împlinit 17 ani | GALERIE FOTO

Publicitate

Singurul din țară, dedicat tuturor celor care au însuflețit una dintre cele mai nobile meserii din lume, luptând zi și noapte pentru semeni, Muzeul Poliției Române din Târgoviște a împlinit pe 7 iulie 17 ani de la inaugurare. Muzeul Național al Poliției Române este unicul cu acest profil din țara noastră, fiind așezat vizavi de Curtea Domnească, în aceeași incintă cu Muzeul de Artă și cel de Istorie.

Sălile muzeului adăpostesc și conservă bogate colecții de heraldică, uniforme și echipament, documente și obiecte din istoria, de peste un secol și jumătate, a Poliției și a Jandarmeriei Române.
Clădirea care găzduiește Muzeul Naţional al Poliției Române, un elegant monument de arhitectură, este – potrivit muzeetargovistene – situată pe locul fostei „Case a coconilor”, ridicată de Domnul Constantin Brâncoveanu în anul 1701, pentru a servi drept locuință fiilor săi.
O vizită la muzeu prilejuiește tuturor celor interesați cunoașterea diferitelor etape de dezvoltare ale Poliției Române, oglindind drumul parcurs de această instituție în evoluția sa, atât pe plan național, cât și internațional.
Muzeul este structurat pe șase săli: Sala Agiei (prima instituție polițienească din țara noastră), două săli care înglobează ”istoria” Poliției de la perioada modernă a Principatelor și până în aceea de deplină maturitate a instituției, iar a patra sală ilustrează activitatea Poliției în perioada contemporană (după Revoluția din Decembrie 1989), precum și aspecte din unitățile de învăţământ polițienesc din țara noastră. Principalul punct de atracție al expoziției îl constituie o motocicletă a Poliției Rutiere. Penultima sală prezintă o bogată colecție de uniforme și caschete de poliție din diverse state ale lumii, constituită în principal din donații, iar ultima încăpere este dedicată IPA, Asociația Internațională a Poliției, instituție ce a luat ființă în anul 1950.
(foto: muzeetargovistene)

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!