Danemarca, prima țară din Europa care a renunțat definitiv la vaccinul AstraZeneca

Publicitate

Danemarca a devenit prima țară din Europa care a renunțat definitiv la vaccinarea cu AstraZeneca din cauza efectelor secundare, chiar dacă ele sunt “rare, dar grave”, după cum au anunțat autoritățile din această țară. Guvernul danez a decis să renunțe la vaccinul produs de AstraZeneca, după ce s-au înregistrat două cazuri de tromboză gravă, inclusiv un deces la persoanele imunizate cu acest ser.

„În ciuda opiniilor autorităților europene de reglementare și ale OMS în favoarea utilizării acestui ser, campania de vaccinare din Danemarca continuă fără vaccinul AstraZeneca”, a precizat directorul Agenției Naționale de Sănătate, Soren Brostrom.

Aproximativ 150 000 de persoane care au primit doza de ser vor primi un alt vaccin la rapel, potrivit autorităților daneze.

Așa cum se cunoaște, tot Danemarca a fost prima țară din Europa care a suspendat campania de vaccinare cu AstraZeneca pe 11 martie, ca o măsură de precauție. Decizia a venit după apariția cazurilor severe de cheaguri de sânge – și chiar decese suspecte – la persoanele care au fost vaccinate anterior împotriva COVID-19 cu acest ser, potrivit Mediafax.

Două cazuri de tromboză gravă, inclusiv un deces, s-au înregistrat în Danemarca la persoanele imunizate cu AstraZeneca, care nu aveau alte probleme de sănătate.

Franța, Germania sau Norvegia au suspendat temporar vaccinarea cu serul AstraZeneca. De asemenea, Africa de Sud a suspendat campania din februarie, deoarece eficacitatea serului era pusă la îndoială în fața variantei care circula în țară. De asemenea, SUA și Elveția nu au autorizat încă vaccinul.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!