Cursurile se țin și în scenariul roșu, pentru elevii din ani terminali, dar în sistem mixt. Ministerul Educației și cel al Sănătății au modificat ordinul comun

Publicitate

Ministerul Educației și Cercetării a publicat modificarea măsurilor de organizare a activității în cadrul instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2. Elevii din anii terminali vor merge la școală chiar și în scenariul roșu, însă în sistem mixt: jumătate în clasă, jumătate online.

Potrivit noului ordin comun al miniștrilor Educației și Sănătății, scenariul de funcționare al unității/instituției de învățământ pe parcursul anului școlar/universitar se va actualiza săptămânal, cu referință la fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția depășirii pragului de 6/1000 de locuitori, unde intrarea în carantină se aplică imediat.

Astfel, în situația în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1000 de locuitori dar mai mică de 6/1000 de locuitori participarea la ore este cu prezență în unitatea de învățământ pentru:

-toți preșcolarii și elevii din învățământul primar;

-elevii din clasele VIII-a, XII-a, a XIII-a și elevii din anii terminali din învățământul profesional și postliceal cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, până la jumătate din numărul total de elevi înmatriculați în respectivele clase terminale.

În schimb, la nivelul localităților unde este instituită măsura carantinei zonale, nu sunt permise activitățile care se impun prezența fizică a preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ și activitatea didactică se desfășoară exclusiv online.

Este permisă organizarea cu prezență fizică, în unitățile de învățământ din localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mică de 6/1000 de locuitori a:

-simulărilor examenelor naționale și a examenelor pentru anii terminali;

-evaluărilor naționale;

-orelor remediale pentru toate clasele.

Masca de protecție este obligatorie pentru elevii din învățământul primar, gimnazial și liceal și pentru studenți și va purtată în sălile de clasă, în timpul deplasării în incinta unității de învățământ și în timpul pauzelor, atât în interior, cât și în exterior.

Nu în ultimul rând, la orele de specialitate din învățământul vocațional este obligatorie purtarea măștii de protecție, cu excepția orelor de studiu ale instrumentelor de suflat. În acest caz este necesară asigurarea de spații individuale pentru exersare.

Pe de altă parte, masca de protecție nu este obligatorie în cazul preșcolarilor, indiferent de vârstă, precum și în timpul tuturor orelor de educație fizică desfășurate în spații exterioare.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!