Copiii cu vârsta între 12 și 15 ani ar putea fi vaccinați anti-COVID din toamnă. Anunțul făcut de medicul militar Valeriu Gheorghiță

(
Publicitate

Președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiță, consideră că din toamnă ar putea începe vaccinarea anti-COVID pentru copii cu vârste între 12 și 15 ani.

Declarația medicului vine în contextul în care cei de la Pfizer/BioNTech au declarat, vineri, în Statele Unite ale Americii o cerere de extindere a autorizării de urgență a vaccinului contra COVID-19 pentru această grupă de copii.

“Am văzut (…) Pfizer a depus deja la FDA datele pentru a obține autorizare și indicație pentru grupa de vârată 12-15 ani, ceea ce înseamnă că într-un interval de circa două luni este foarte probabil să avem această autorizare și de la FDA și cu siguranță și de la Agenția Europeană a Medicamentului, așa încât cred că din toamnă, din trimestrul al treilea, am putea să avem această indicație și să facem acest tip de vaccinare”, a transmis doctorul militar Valeriu Gheorghiță, la Digi 24.

De asemenea, acesta a precizat că au fost anulate programări pentru doza de rapel cu vaccinul AstraZeneca.

„În momentul de față nu, (…)pe 14 este prima zi în care se face. Erau în jur de 9000 de persoane programate. Eu sper ca oamenii să nu își anuleze programarea pentru că ar fi păcat să pierdem niște beneficii”, a spus Valeriu Gheorghiță care a amintit că România are circa 750 000 de doze de vaccin AstraZeneca, potrivit Agerpres.

În prezent, sunt multe persoane în România care s-au infectat cu noul coronavirus exact în intervalul dintre cele două doze de vaccinare. Dat fiind faptul că mulți se întreabă, în aceste condiții, în care trec deja prin boală, ce se întâmplă cu rapelul. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a oferit răspunsul duminică seara.

 ”Dacă persoana respectivă este cu stare generală bună, este afebrilă, debarasată de virus, având test negativ, se poate vaccina oricând în acest interval după vindecare, însă este bine să lăsăm imediat după vindecare o perioadă de circa 10-14 zile, perioada de convalenscență, în care este important să se definitiveze, să se remită toată reacția inflamatorie de după boală și sigur, ulterior, persoana respectivă se poate vaccina. Deci un interval de circa două săptămâni de la momentul vindecării este rezonabil pentru a se vaccina”, a precizat medicul Valeriu Gheorghiță la Digi 24.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!