A cincea zi de grevă a profesorilor și a personalului nedidactic! Din ce în ce mai mulți susținători, din toate mediile sociale și economice

Publicitate

Peste 150.000 de profesori și peste 70.000 de angajați care fac parte din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic sunt în grevă de luni, 22 mai.

Astăzi este a cincea zi de grevă și sunt așteptate noi reacții din partea principalelor trei sindicate din sistemul educațional, inclusiv cel universitar, după declarațiile și ”oferta” Guvernului, prezentată aseară de purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

Joi, peste 15.000 de profesori au protestat în București, iar zeci de elevi li s-au alăturat în marșul de la Piața Victoriei și până la Parlament. A fost anunțat un nou protest în Capitală pentru marți, 30 mai.

Între timp se remarcă un val de susținere a societății civile pentru cadrele didactice și chiar a marilor firme, cum este cazul Grupului Bosch al cărui director a declarat că salariații din Învățământ trebuie să aibă salarii mai atrăgătoare.

De altfel, sute de alți dascăli au protestat în mai multe orașe din țară. Ei au ”depus” pixurile și stilourile și au avut pancarte cu principalele mesaje ”Vrem salarii decente”, ”România educată de mâine începe de azi”.

De luni, au intrat în grevă peste 150.000 de profesori și peste 70.000 de angajați care fac parte din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic, potrivit sindicatelor.

După o nouă rundă de negocieri, sindicatele profesorilor au solicitat creșterea cu 25% a tuturor salariilor din Învățământ până în decembrie, iar din ianuarie să se aplice grilele cu 60%.

Aseară, Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a transmis că Executivul va aproba ceea ce le-a oferit acum două zile, adică bani de cărți și prime, în loc de majorări ale salariilor.

Premierul le-a transmis profesorilor și celor care sunt în grevă generală în școli, că nu va promite ceva ce nu se poate realiza, iar oferta pe care a făcut-o este ceea ce poate oferi Guvernul în acest moment – scrie edupedu.ro.

Întrebat de jurnaliști cum comentează faptul că premierul Ciucă a spus, la Cluj, că a oferit deja tot ceea ce a putut oferi, Marius Nistor, liderul FSE (Federația Sindicatelor din Educație), a răspuns: „Colegii noștri au dat un răspuns ferm astăzi. Dacă cineva își poate permite să afirme că a oferit tot ceea ce era de a oferi sistemului de învățământ, cred că ar trebui să coboare puțin cu picioarele pe pământ să mai arunce o privire către unitățile școlare, către cei care lucrează în unitățile școlare. Poate să discute direct cu ei și va vedea cât de departe este de realitate“.

Vă reamintim că cele trei sindicate principale din Educație au cerut creșterea cu 25% a tuturor salariilor din Învățământ până în decembrie, iar din ianuarie să se aplice grilele cu 60%.

Totodată, vă reamintim că Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „ALMA MATER“, în numele salariaților din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, au respins pe 21 mai 2023, așa-zisa ofertă a Guvernului României. Printr-un comunicat de presă, reprezentanții sindicatelor au spus răspicat: ”𝐍𝐔 𝐚𝐯𝐞𝐦 𝐧𝐞𝐯𝐨𝐢𝐞 𝐝𝐞 𝐚𝐣𝐮𝐭𝐨𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐥𝐞! 𝐍𝐔 𝐬𝐮𝐧𝐭𝐞𝐦 𝐚𝐬𝐢𝐬𝐭𝐚ț𝐢 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐥! 𝐀𝐕𝐄𝐌 𝐧𝐞𝐯𝐨𝐢𝐞 𝐝𝐞 𝐬𝐚𝐥𝐚𝐫𝐢𝐢 𝐝𝐞𝐜𝐞𝐧𝐭𝐞! 𝐍𝐔 𝐚𝐦 𝐝𝐞𝐜𝐢𝐬 𝐬ă 𝐟𝐚𝐜𝐞𝐦 𝐠𝐫𝐞𝐯ă 𝐩𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐧𝐨𝐚𝐩𝐭𝐞! 𝐍𝐔 𝐟𝐚𝐜𝐞𝐦 𝐣𝐨𝐜𝐮𝐫𝐢 𝐩𝐨𝐥𝐢𝐭𝐢𝐜𝐞!

ESTE greva oamenilor școlii, este greva celor peste 200.000 de angajați din învățământ, care s-au săturat de nepăsarea guvernanţilor. Este greva celor care spun răspicat: AȘA NU SE MAI POATE!

Le mulţumim pentru susţinere şi înţelegere părinţilor şi elevilor! Atenție, însă, la manipulările și dezinformările de pe rețelele sociale și cele care apar în spaţiul public pe anumite site-uri! Facem apel atât la jurnalişti, cât şi la membrii de sindicat să verifice informațiile la nivelul organizațiilor sindicatele teritoriale sau la federaţiile reprezentative din învăţământ!”, se arată în comunicatul de presă.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!