Cărțile de identitate electronice ar putea fi disponibile în România din luna august

Publicitate

Cartea de identitate cu cip începe încet-încet să devină realitate și în România. Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ciprian Teleman, a transmis marți că probabil cartea de identitate electronic va fi disponibilă în țara noastră din luna august, ea oferind și posibilitatea semnăturii electronice.

“Acești pași legislativi, cum ar fi adoptarea regulamentului privind identificarea la distanță, sunt în curs de a fi legiferați în Parlament, așa că putem fi optimiști că în luna august vom putea beneficia de această nouă carte de identitate, care să aibă dublu rol, atât identificarea digitală, cât și posibilitate de a semna electronic cu ajutorul ei”, a precizat ministrul la DC News, în cadrul dezbaterii”Digitalizarea României, Prioritate Zero”.

Acest sistem va conține amprentele titularului și va putea fi folosit în locul anumitor documente. Buletinul cu cip poate fi eliberat încă de la vârsta de 12 ani, dacă părinții cer acest lucru. Totodată, autoritățile vor să includă în același sistem cardul de sănătate digital, dar și alte servicii.

Ciprian Teleman a vorbit și de principiile digitalizării și de nevoia de transparență în acest domeniu.

“Statul n-ar trebui să naționalizeze digitalizarea. Aici ar trebui să fie o relație sănătoasă între mediul privat și stat, dar nu oricum. Statul trebuie să își facă partea lui, adică să asigure condiții de concurență corectă în digitalizare, pentru a nu mai fi suspiciuni, povești, cum au fost în ultimii 20 de ani”.

În acest moment în 17 state din Uniunea Europeană a fost implementat electronic, iar prețul lui variază între 15 și 40 de euro.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!