Atracții turistice în Dâmbovița. Palatul Brâncovenesc de la Potlogi, o bijuterie arhitectonică

Publicitate

Ionuț Parghel

Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi a devenit în ultimii ani un reper important pe harta turistică a județului Dâmbovița. Vechi de peste 300 de ani, palatul a fost construit de domnitorul Constantin Brâncoveanu pentru cel mai mare dintre fii săi (Constantin).

Acesta se află la o distanță de 49 de kilometri de Târgoviște,  38 de kilometri de București și la aproximativ 14 kilometri de Titu. Palatul a fost ridicat pe locul unei curți boierești și aduce aminte de vremurile prospere din această zonă.

Palatul este situat în centrul comunei Potlogi, fiind mărginit pe trei laturi de ziduri înalte, iar pe o latură de cursul pârăului Tudorel, afluent al râului Sabar. Palatul este unul dintre cele mai unitare monumente brâncovenești. Restaurarea recentă a valorificat numeroase vestigii ale decorației interioare și exterioare.

Palatul, un reper arhitectural de mare valoare

Curtea Domnească de la Potlogi a fost construită între anii 1683 – 1698 și a fost considerată de arhitecții vremii reper arhitectural de valoare pentru arhitectura rezidențială din secolul al XVIII-lea. Lucrările au fost încheiate de Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, iar Palatul Domnesc a fost dat în folosință în anul 1698.

Odată cu stabilirea familiei domnești la Potlogi, acesta s-a transformat dintr-un sat oarecare într-un important nod comercial între București și Târgoviște, fostă cetate de scaun a Țării Românești.

Întreg ansamblul este reprezentativ pentru arhitectura brâncovenească la care se remarcă decorațiunile florale ale balcoanelor, de inspirație orientală, dar și arcade sprijinite de coloane.

Curtea complexului este de formă rectangulară și a fost împărțită după obiceiul vremii în trei segmente, separate între ele prin ziduri și clădiri anexe: curtea de primire, care leagă poarta principală de incinta palatului, curtea de serviciu, destinată gospodăriei, iar la nord, între palat și heleșteu, se aflau grădinile palatului.

Palatul, principala construcție a curții, măsoară 32 de metri în lungime și 23 de metri în lățime. Este o construcție de plan dreptunghiular în a cărei compunere intră o pivniță boltită, un parter și un etaj.

Pivnița este o construcție vastă, acoperită de patru calote sferice sprijinite pe un stâlp central prin intermediul pandantivelor. Parterul este alcătuit din trei încăperi spațioase și alte două mai reduse ca dimensiuni.  Accesul la etaj se face prin foișorul deschis, situat pe fațada sudică, de aici se intră într-o cameră prelungă ce separă cele două apartamente inegale, cel al domnitorului, de dimensiuni mai mari în stânga și cel al doamnei în dreapta, în partea central nordică a etajului se află loggia, iar în mijlocul acestuia se află o cameră de formă pătrată, așa numită a chelarului, după cum ne relatează Paul de Alep, secretarul domnitorului, unde erau ținute lucrurile de valoare în lipsa stăpânilor casei. Încăperile de la etaj au tavanele acoperite de bolți mănăstirești cu lunete și pereți ce păstrează frumoase stucaturi cu motive florale. În trecut acești pereți erau decorați și cu picturi murale, astăzi total distruse.

La exterior, palatul este tencuit și păstrează fragmentar un decor în stuc asemănător celui din interior. În incinta curții se pot vedea fragmente de fundație ale cuhniei, acum reconstituite (colțul de sud-est), ale slomului (vest), precum și ruinele casei vechi care ai păstrează beciurile și o parte din zidurile parterulu (est). Tot în partea de est, dar având curtea separată se găsește biserica cu hramul Sfântul Dumitru, ctitorie a Brâncoveanului, ridicată în anul 1683.

Clădirile din curte arată ca pe vremea lui Constantin Brâncoveanu

Curtea brâncovenească de la Potlogi reprezintă un nucleu de referință pentru  înțelegerea arhitecturii brâncovenești, prin structura arhitectonică și plastica decorativă prezentă aici. Astăzi, ansamblul muzeului este declarat monument istoric, având codul DB-II-A-17654. Patru ani au durat lucrări în cursul cărora palatul a fost renovat și mobilat cu obiecte autentice din patrimoniul Complexului Național Muzeal Curtea Domnească din Târgoviște, iar o parte dintre clădirile din curte au fost reconstruite astfel încât să arate ca în vremea lui Constantin Brâncoveanu.

Ansamblul Palatului Brâncovenesc de la Potlogi a fost inaugurat într-un cadru festiv, pe 29 noiembrie 2015. Pentru punerea în valoare a ansamblului, dar și în amintirea și pomenirea domnitorului martir, la 15 iulie 2004, de Ziua Comunei Potlogi, în apropierea intrării în curtea Palatului Brâncovenesc a fost inaugurat un monument dedicat domnitorului Constantin Brâncoveanu, operă a sculptorului Olimpiu Petre, cunoscut ca Eli Petre. Astăzi, chipul domnitorului fixat pe o piatră, ne privește cu înțelegere și ne invită să vizităm Palatul său de la Potlogi.

Sursă foto: muzee-dambovitene.ro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!