ALOPEDI, serviciu de telemedicină non stop pentru urgențe pediatrice. Funcționează de 9 ani și a ajutat zeci de mii de părinți

Publicitate

ALOPEDI, serviciul de call center pentru urgențe pediatrice, s-a înființat din dorința medicilor din Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca de a sprijini copiii bolnavi și a veni în întâmpinarea nevoii părinților de a primi un sfat medical din partea specialiștilor în domeniu.

Un serviciu de telemedicină deosebit de util care răspunde non stop – 24/7 – la întrebări legate de sănătatea copiilor.

30 de medici angajați ai Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca asigură acest serviciu non-stop, fiind în permanență disponibili pentru a ajuta copilul bolnav. Ei au pregătire în domeniul pediatrie și medicină de urgență, au urmat un program de pregătire medicală specifică triajului telefonic, au abilități de comunicare, consiliază părinții și le oferă sfatul medical adecvat stării copilului.

”O cascadă de întrebări puse de către medic au rolul de a aprecia gravitatea stării copilului și stă la baza sfatului medical oferit ulterior părintelui. În cele mai multe cazuri este suficient un sfat medical telefonic, evitându-se aducerea copilului în serviciul de urgență, de obicei aglomerat, cu copii cu diverse probleme medicale. O parte dintre copii au nevoie de consult medical, situație în care medicul de la ALOPEDI îndrumă părintele să meargă cu copilul în serviciul medical potrivit, în intervalul de timp adecvat problemei medicale descrise de părinte”, se arată pe site-ul Alopedi.

Deoarece desfășoară activitate medicală, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca a obținut acordul Ministerului Sănătății pentru funcționarea acestui serviciu în cadrul spitalului, finanțarea liniei de gardă făcându-se de la bugetul de stat.

Numărul de telefon este un număr cu tarif normal, putând fi accesat din orice rețea pentru a facilita accesul părinților la sfaturi medicale primite din partea specialiștilor Spitalului de Copii. Acesta este 0364 917.

Peste 19.800 de părinți au apelat acest număr de telefon și au cerut sfaturi medicale, în 2022. Mai exact, anul trecut, prin intermediul ALOPEDI 0364-917, au fost evaluați telefonic 19.887 de copii, o creștere cu peste 50% a numărului de apeluri telefonice în comparație cu anul 2021.

72,72% dintre apeluri s-au finalizat cu recomandări de îngrijire la domiciliu a copilului bolnav și comunicarea semnelor de alarmă la apariția cărora este necesar consultul medical. Cele mai multe apeluri telefonice au fost efectuate în lunile octombrie, noiembrie și decembrie 2022.

Majoritatea apelurilor din anul precedent au provenit din județul Cluj, dar 48,8% au fost din alte județe. De asemenea, 300 de părinți români aflați în afara țării au solicitat sprijinul medicilor care deservesc ALOPEDI 0364-917.

Cei 30 de medici care fac posibil acest lucru non stop sunt: Baichoo Adriana, Balea Daniela, Bâlc Valentina, Bența Ioana, Boboc Cristina, Bucur Mihai, Bud Camelia, Bulata Bogdan, Burlac Oleg, Căbulea Ramona, Chintoan Elena, Chira Anca, Colț Cătălina, Dreghiciu Dana, Epure Anamaria, Gagu Gabriela, Gherman Cristina, Harambaș Lia, Kozma Dan, Kudor Liana, Lazăr Călin, Maghear Andreia, Mate Edina, Moisiuc Simona, Oprean Andreea, Szilagyi Boglarka, Toth Timea, Vanani Oana, Vizitiu Ramona, Vlașin Diana.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!