Echipa naționala U19 a României s-a reunit, sâmbătă după-amiază, pentru “dubla” amicală cu Macedonia, programată pe 31 august, și respectiv 2 septembrie. În cadrul lotului convocat de selecționerul Adrian Boiangiu se regăsesc doi portari dâmbovițeni: Andrei Vlad și Marian Aioani.
Primul este portar la FCSB București, iar al doilea la Chindia Târgoviște. În ceea ce-l privește pe Aioani, acesta a fost folosit de Nicu Croitoru în disputa cu Foresta Suceava, câștigată de Chindia cu 6-0. Tânărul goal-keeper a fost trimis pe teren în actul secund, în locul mult mai experimentatului Iustin Popescu, achiziționat în această vară de la Dinamo București. Lotul României cuprinde următorii jucători pentru “dubla” amicală cu Macedonia: Andrei Vlad (FCSB București), Marian Aioani (Chindia Târgoviște), Alexandru Costache (Concordia Chiajna) – portari, Denis Hăruț, Cristian Podină (ambii ACS Poli Timișoara), Cristian Băluță, Robert Neciu (ambii Viitorul Constanța), Constantin Dima (Sepsi Sfântu Gheorghe), Andrei Trușescu (AS Roma), Ricardo Grigore (Dinamo București) – fundași, Radu Boboc, Mihai Ene (ambii Viitorul Constanța), Vlad Dragomir (Arsenal), Rareș Lazăr (CS Mioveni), Liviu Gheorghe, Florin Vasile (ambii in Vasile i (eș), anța), ) – fundașrtari,ian Aioani (Chindia Târgoviște), onat în această vară de la Dinamo București. Dinamo), Radu Bârzan (FC Argeș), Claudiu Micovschi (FC Genoa), George Merloi (Rennes), Andrei Cordea (Novara Calcio) – mijlocași, Robert Moldoveanu (Dinamo), George Ganea (AS Roma) și Andrei Sîntean (Slavia Praga).
Până pe 24 iulie, Dâmbovița alături de alte zeci de județe din vestul și sudul țării, suferă de căldură persistentă și disconfort termic accentuat.
Meteorologii au instituit cod galben de caniculă în Banat, Crișana, sud-vestul Transilvaniei, cea mai mare parte a Olteniei și Munteniei. Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 35 și 37 de grade, mai ridicate până în jurul a 38 de grade în extremitatea de sud-vest a teritoriului. În aceste regiuni, minimele nocturne se vor situa, local, peste 20 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și local va depăși pragul critic de 80 de unităţi.
Doar în zonele de deal și de munte, în jumătatea de nord-est și pe arii mai restrânse în rest, mai ales în cursul după-amiezilor și al nopților, vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată.
În contextul acestor temperaturi ridicate prognozate, medicii dâmbovițeni avertizează că acestea pot genera probleme atât persoanelor sănătoase, dar mai ales bolnavilor cronici și copiilor.
Recomandările medicale sunt:
evitarea expunerii la soare și folosirea de mijloace de protecție solară (pălării, umbrele, îmbrăcăminte subțire din țesături naturale în culori deschise);
creșterea consumului de lichide la 2-4 litri pe zi și o alimentație săracă în grăsimi;
evitarea excesului de cafea și a consumului de băuturi alcoolice;
evitarea eforturilor fizice susținute în perioada zilei în care temperatura atinge valori maxime;
activitățile din agricultură, șantiere, hale industriale care nu au posibilitatea asigurării unor condiții de microclimat corespunzator se vor desfășura dimineața și seara;
asigurarea de către angajatori, conform legii, a modificării programului de lucru în condițiile impuse de temperaturile ridicate și distribuirea de apă minerală;
conducătorii auto trebuie să evite deplasările lungi la orele cu soare puternic, consumul de lichide foarte reci și fumatul excesiv.
Persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cardiace și respiratorii, vor evita deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării acestora în condiții de temperaturi ridicate.