Zile fierbinți în Dâmbovița. Cum ne ferim de caniculă

Publicitate

Până pe 24 iulie, Dâmbovița alături de alte zeci de județe din vestul și sudul țării, suferă de căldură persistentă și disconfort termic accentuat.

Meteorologii au instituit cod galben de caniculă în Banat, Crișana, sud-vestul Transilvaniei, cea mai mare parte a Olteniei și Munteniei. Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 35 și 37 de grade, mai ridicate până în jurul a 38 de grade în extremitatea de sud-vest a teritoriului. În aceste regiuni, minimele nocturne se vor situa, local, peste 20 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și local va depăși pragul critic de 80 de unităţi.
Doar în zonele de deal și de munte, în jumătatea de nord-est și pe arii mai restrânse în rest, mai ales în cursul după-amiezilor și al nopților, vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată.
În contextul acestor temperaturi ridicate prognozate, medicii dâmbovițeni avertizează că acestea pot genera probleme atât persoanelor sănătoase, dar mai ales bolnavilor cronici și copiilor.
Recomandările medicale sunt:
evitarea expunerii la soare și folosirea de mijloace de protecție solară (pălării, umbrele, îmbrăcăminte subțire din țesături naturale în culori deschise);
creșterea consumului de lichide la 2-4 litri pe zi și o alimentație săracă în grăsimi;
evitarea excesului de cafea și a consumului de băuturi alcoolice;
evitarea eforturilor fizice susținute în perioada zilei în care temperatura atinge valori maxime;
activitățile din agricultură, șantiere, hale industriale care nu au posibilitatea asigurării unor condiții de microclimat corespunzator se vor desfășura dimineața și seara;
asigurarea de către angajatori, conform legii, a modificării programului de lucru în condițiile impuse de temperaturile ridicate și distribuirea de apă minerală;
conducătorii auto trebuie să evite deplasările lungi la orele cu soare puternic, consumul de lichide foarte reci și fumatul excesiv.
Persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cardiace și respiratorii, vor evita deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării acestora în condiții de temperaturi ridicate.
Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!

LASĂ-NE UN COMENTARIU

Scrie comentariul tău
Introdu numele