Veste proastă pentru românii plecaţi în străinătate! Statul le va confisca banii trimişi în ţară dacă nu îi pot justifica

Publicitate

Ştefan Khalil
Românii din diaspora trebuie să justifice cu documente orice sumă trimisă în țară de peste 2.000 de euro, potrivit proiectului inițiat de Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor. În cazul în care cetățenii nu vor respecta această lege vor avea supriza ca banii să le fie confiscați și în schimb vor primi amenzi de până la 150.000 de lei.

Senatorul PNL Florin Cîṭu a făcut acest anunț pe Facebook. Parlamentul spune despre declarația ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici că ar fi o minciună faptul că autoritățile nu se grăbesc să aprobe acest proiect. Tot politicianul liberal a mai declarat că singura modificare făcută de PSD a fost dublarea sumei trimise de românii  de peste granițe, în țară, de la 1.000 de euro, la 2.000 de euro

Acest proiect de lege pentru prevenirea și combaterea spălării de bani și a finanțării terorismului a fost aprobat în ședința de joi de către guvern, precum și modificarea și completarea unor acte normative și transpunerea în legislația internă Directivei UE 2015/849 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanţării terorismului.

Potrivit variantei  din 31 ianuarie a proiectului de lege, publicat pe site-ul Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB), la Secţiunea 2 – „Raportarea tranzacţiilor care nu prezintă indicatori de suspiciune”, la art. 7 alineatul (5), este prevăzută justificarea sumei de 1.000 de euro.„Pentru activitatea de remitere de bani, entităţile raportoare transmit Oficiului rapoarte privind transferurile de fonduri a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 1.000 euro” . în textul proiectului din 31 ianuarie.

Începȃnd din data de 29 marite,  la acelaṣi  punct a proiectului adoptat de Guvern este specificat: „Pentru activitatea de remitere de bani, entităţile raportoare transmit Oficiului rapoarte privind transferurile de fonduri a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 2.000 euro”.

În perioada următoare, proiectul de lege urmează să fie aprobat la Parlament pentru dezabtere și adoptare, înainte să fie promulgat de președintele României Klaus Iohannis.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!