Vara se joacă din nou, caniculă urmată de ploi torențiale și în Dâmbovița

Publicitate

Vara se joacă din nou cu… nervii, vacanțele și concediile dâmbovițenilor, iar temperaturile caniculare coboară din nou pentru câteva zile, care vor fi chiar răcoroase. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, care a publicat evoluția estimativă a valorilor termice și a precipitațiilor pe două săptămâni, dacă până în 12 iulie după amiaza, în Dâmbovița, va fi caniculă, în intervalul 13-17 iulie, vremea se va răcori apreciabil, astfel că sunt anticipate medii ale valorilor diurne de 26…29 de grade și ale celor nocturne de 13…16 grade.

Din data de 18 iulie, estimările indică din nou o tendință de creștere a temperaturilor, vremea redevenind călduroasă. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în jurul datei de 13 iulie și în perioada 16-18 iulie.
În data de 12 iulie, o parte a județului (zona de munte, Fieni, Pucioasa, Bărbulețu, Bezdead, Brănești, Buciumeni, Cândești, Doicești, Glodeni, Ludești, Malu cu Flori, Moroeni, Moțăieni, Pietrari, Pietroșița, Pucheni, Râu Alb, Runcu, Tătărani, Valea Lungă, Văleni-Dâmbovița, Vârfuri, Vișinești, Voinești, Vulcana-Băi, Vulcana-Pandele) este sub avertizare cod galben de ploi, averse ce vor depăși local 20..25 l/mp, fiind semnalate frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină de mici dimensiuni.
Totodată, la nivelul întregii țări există o informare meteo de instabilitate atmosferică accentuată şi disconfort termic, valabilă din 12 iulie, ora 12, până pe 13 iulie, ora 23.
Astfel, în intervalul menționat, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată. Vor fi averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină, iar cantitățile de apă vor depăşi local 20 l/mp și izolat 35…45 l/mp. Astfel de manifestări se vor semnala miercuri, 12 iulie, îndeosebi în nordul, estul și centrul țării, precum și în zona montană, în noaptea de miercuri spre joi (12/13 iulie) mai ales în regiunile vestice, iar pe parcursul zilei de joi, 13 iulie, instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată în nordul, centrul și estul teritoriului.
În după-amiaza zilei de miercuri, 12 iulie, local în Muntenia, Oltenia și Dobrogea disconfortul termic va fi ridicat – indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 35 de grade, izolat mai ridicate în Lunca Dunării.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!