Un nou focar de pestă porcină, descoperit în Dâmbovița

Publicitate

Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat în județul Dâmbovița. Astăzi, potrivit unui comunicat al Prefecturii Dâmbovița, un nou focar a fost confirmat în localitatea Petrești – comuna Corbii Mari.

“Centrul Local de Combatere a Bolilor din județul Dâmbovița s-a întrunit astăzi, 23.10.2019, ora 11.00, ca urmare a confirmării apariției virusului de pestă porcină africană în județul Dâmbovița, într-o gospodărie din localitatea Petrești-comuna Corbii Mari, în scopul adoptării planului de măsuri privind controlul și combaterea acestei boli și pentru a aproba deciziile de plasare sub supraveghere și de informare a cetățenilor.

Astfel, s-a luat măsura uciderii porcinelor din gospodăria afectată, urmând a se continua supravegherea clinică și catagrafierea tuturor porcinelor de la nivelul localității. Totodată, în conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit zonele de restricție (zona de protecție și zona de supraveghere) în jurul focarului.

Precizăm că în colaborare cu Instituția Prefectului-județul Argeș vor fi luate toate măsurile ce se impun pentru a preveni răspândirea virusului de pestă porcină africană în județul Dâmbovița.

Solicităm, în același timp, sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii și consecințele acesteia. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița și autorităților locale. De asemenea, precizăm că proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiți de către stat.

Reamintim că pesta porcină africană (PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici ce mai mic risc de îmbolnăvire , ea având un puternic impact la nivel economic si social.

Până la acest moment, în județul Dâmbovița, pesta porcină africană la porcul domestic a fost confirmată în 24 de localități însumând 44 de focare, din care 41 de focare stinse(în 22 localități) și 3 active(în 2 localități). La mistreți, au fost înregistrate 7 cazuri de pestă porcină africană pe raza a 7 fonduri de vânătoare”.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!