Am trecut la ora de iarnă. 29 octombrie este cea mai lungă zi din an

Publicitate

În noaptea de sâmbătă spre duminică, 28 spre 29 octombrie, România trece la ora de iarnă, astfel că duminică va fi cea mai lungă zi din an. Ora 4.00 devine ora 3.00, astfel că ziua de 29 octombrie va avea 25 de ore.

Specialiștii spun că această schimbare poate afecta organismul oamenilor, care au nevoie de aproximativ o săptămână ca să se acomodeze, însă în realitate unii oameni au nevoie de aproape o lună pentru acomodare.
Odată cu modificarea orei, diferența față de timpul universal (GMT) va fi de două ore. În restul anului, diferența orară față de ora meridianului Greenwich (GMT) este de trei ore.
Nu toate ţările folosesc în acest moment ora de vară, ci doar 70 de ţări din întreaga lume. În plus, nu toate ţările au aceleaşi perioade pentru schimbarea orei de vară.
Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus. Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 şi a Europei Orientale – ora fusului 2.
România se afla în fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie şi martie (cea a lunilor de iarnă) este denumită „timpul legal român”.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!