Tânără din Republica Moldova, arestată în Rusia. Este acuzată de spionaj în favoarea României

Publicitate

Ştefan Khalil
Carina Țurcan este o tânără din Republica Moldova, membră Consiliului de Administrație al companiei Inter Aro. Aceasta a fost arestată la Moscova, fiind acuzată de spionaj în favoarea României, a fost informația venită de la TASS.

Tribunalul din Lefortovo a admis cererea venită din partea procurorilor şi a dispus măsura arestării preventive până pe data de 13 august pentru Carina Valerievna Ţurcan”. Tânăra a fost arestată la cererea Ministerului Apărării, fiind acuzată că a încălcat articolul 276 din codul penal, care se referă la spionaj, notează sursa citată.
Potrivit sursei Kommersant, Ţurcan a fost arestată vineri de agenţii FSB, care i-au percheziţionat biroul şi locuinţa. Carina Ţurcan s-a născut în 1994, are studiile terminate în Moldova și NBA în Spania. Ea se ocupă de exporturile și importurile de energie electrică furnizată de centrala de la Cuciurgan. Până în 2012 a condus divizia Moldova-Ucraina-România. În momentul de față, compania Inter Rao deține cea mai mare centrală termoelectrica din Republica Moldova.
În mod oficial, MAE (Ministerul Afacerilor Interne) a solicitat Ambasadei Federației Ruse la București, informații suplimentare despre tânăra arestată în Rusia, pentru spionaj în favoarea României. Aceasta are și cetățenie română.
“Ministerul Afacerilor Externe a solicitat oficial Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti detalii suplimentare şi clarificări cu privire la cazul menţionat. Din datele obţinute la acest moment, persoana vizată deţine şi cetăţenie română. MAE atrage atenţia asupra caracterului speculativ al informaţiilor vehiculate în mass-media ruse şi îndeamnă la abordarea cu precauţie a subiectului” , a fost reactia Ministerului Afacerilor Externe.
Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a vorbit despre această situație și a spus că autoritățile române nu au primit informații din partea Ambasadei Rusiei în privința acestui caz. Un alt detaliu ar mai fi faptul că femeia arestată la Moscova are mai multe cetățenii, printre care și română.
Tot ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu a spus că autoritățile române se vor asigura că drepturile să-I fie resepectate femeii în Rusia.
“Este o situaţie care deocamdată se desenează doar la nivelul presei, nu avem nicio comunicare oficială din partea Ambasadei Rusiei pe această problemă. Este vorba într-adevăr de o cetăţeancă cu mai multe paşapoarte, mai multe cetăţenii. Are şi cetăţenie rusă, şi moldovenească, şi română. În cazul în care va fi nevoie, suntem pregătiţi să îi oferim asistenţă consulară în cazul în care se va confirma oficial această reţinere a respectivei doamne”. “Singurul lucru pe care putem să îl facem şi o să îl facem este să îi oferim asistenţă consulară pentru a ne asigura că drepturile îi sunt respectate în condiţiile legislative din Federaţia Rusă”, a explicat ministrul de Externe potrivit sursei Observator.tv.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!