Sprijin financiar majorat pentru persoanele cu dizabilități

Publicitate

Valoarea sprijinului financiar pentru persoane cu dizabilități va fi majorată semnificativ, începând cu 1 ianuarie 2018. De la această data, cuantumul drepturilor acordate persoanelor cu handicap vor fi raportate la Indicatorul Social de Referință (ISR), stabilit în baza Legii nr 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă și actualizat periodic de guvern, anterior, aceste drepturi fiind raportate la Indicele Prețului de Comsum (IPC).

Potrivit Ministerului Muncii, majorarea valorii sprijinului financiar acordat persoanelor cu handicap în raport cu ISR va avea loc în două etape: prima – începând cu 1 ianuarie 2018, iar cea de-a doua – de la 1 iulie 2018, astfel:
începând cu 1 ianuarie 2018, vor crește:
indemnizaţia lunară, indiferent de venituri, care va reprezenta 65% din ISR pentru adultul cu handicap grav; 50% din ISR, pentru adultul cu handicap accentuat;
bugetul personal complementar lunar, indiferent de venituri, care va reprezenta: 25% din ISR, pentru adultul cu handicap grav; 20% din ISR, pentru adultul cu handicap accentuat; 10% din ISR, pentru adultul cu handicap mediu;
prestaţia socială, pe perioada în care părintele sau persoana desemnată are în îngrijire, supraveghere şi întreţinere copil cu handicap, reprezentând: 50% din ISR, în cazul copilului cu handicap grav; 30% din ISR, în cazul copilului cu handicap accentuat; 10% din ISR, în cazul copilului cu handicap mediu.
Începând cu 1 iulie 2018 vor crește:
indemnizaţia lunară, indiferent de venituri, reprezentând: 70% din ISR pentru adultul cu handicap grav; 53% din ISR, pentru adultul cu handicap accentuat.
bugetul personal complementar lunar, indiferent de venituri, reprezentând: 30% din ISR; 22% din ISR; 12% din ISR, pentru adultul cu handicap mediu;
prestaţia socială, pe perioada în care părintele sau persoana desemnată are în îngrijire, supraveghere şi întreţinere copil cu handicap, reprezentând: 60% din ISR, în cazul copilului cu handicap grav; 35% din ISR, în cazul copilului cu handicap accentuat; 12% din ISR, în cazul copilului cu handicap mediu.
Copiii cu dizabilităţi vor beneficia de creșterea sprijinului financiar după cum urmează: din luna ianuarie 2018, 135% pentru gradul grav, pentru gradul accentuat 89%, în timp ce pentru gradul mediu majorarea va fi 28%.
Din luna iulie 2018, se va aplica o nouă majorare în cazul copiilor cu dizabilități, în cuantum de 20% pentru gradul grav, 16% pentru gradul accentuat şi 20% pentru gradul mediu.
O altă noutate a actului normativ o constituie obligația instituțiilor publice cu peste 50 de salariați de a organiza concursuri dedicate angajării persoanelor cu dizabilități.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!

LASĂ-NE UN COMENTARIU

Scrie comentariul tău
Introdu numele