Se trece la ora de vară! Când dăm ceasul înainte cu o oră

Publicitate

România trece la ora de vară la sfârșitul acestei săptămâni. Ceasul se dă cu o oră înainte, în noaptea de sâmbătă spre duminică, iar ora 03.00 devine ora 04.00. Astfel, ziua de duminică, 31 martie, va fi cea mai scurtă din acest an. Este momentul din care zilele încep să se lungească, iar nopțile se scurtează.

Beneficiile orei de vară, ce vor fi în vigoare aproximativ șapte luni, sunt evidente. Consumul de curent electric este redus, datorită exploatării mai eficiente a luminii naturale, iar studiile arată o scădere a numărului de accidente de circulație pe timpul zilei.

Totodată, schimbarea orei „de iarnă” cu cea „de vară” aduce unele beneficii și în rândul fermierilor. Aceștia vor avea mai mult timp pentru lucrările din câmp, datorită zilelor mai lungi.

Afectarea organismului

Trecerea la ora de vară poate avea repercusiuni asupra psihicului în rândul persoanelor care au nevoie de o anumită perioadă de acomodare. Sunt persoane care se pot confrunta cu stări de nervozitate, oboseală sau stres, din cauza faptului că nu se pot adapta atât de repede la noua oră. Poate fi nevoie de câteva zile sau săptămâni, pentru anumite persoane, pentru ca organismul să se adapteze noilor schimbări, iar corpul să funcționeze în parametri normali.

Schimbarea orei este un proces ce poate perturba ceasul biologic, iar asta poate duce la dereglări hormonale și afectarea melatoninei. De asemenea, schimbarea orei poate afecta și calitatea somnului. Odată cu trecerea la ora de vară, se dă ceasul înainte cu o oră, iar asta înseamnă că este afectată și cantitatea somnului, deoarece se va dormi mai puțin cu o oră.

Pe 27 octombrie 2024, ora de vară va lua sfârșit, revenindu-se la ora de iarnă, când ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, de la 04:00 la 03:00.

Scurt istoric 

Ideea orei de vară a apărut pentru prima oară la omul de știință Benjamin Franklin, în anul 1784. Acesta a scris un eseu numit „An Economical Project” în care a emis câteva idei pentru economisirea uleiului folosit la lămpile de iluminat, potrivit Observatorului astronomic.

Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând cu anul 1916, după care au urmat britanicii. Alte țări care au introdus ora de vară au fost: Belgia, Denemarca, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia și Tasmania.

Pe 19 martie 1918 s-a introdus și în Statele Unite ora de vară, dar a fost folosită doar până în 1919. Din cauza opoziției fermierilor s-a renunțat la ora de vară.

În acest moment, 70 de țări au introdus ora de vară. Ora de vară nu este folosită în țările de la Ecuator și de la tropicul Capricornului. Două țări importante, Japonia și China, nu folosesc ora de vara.

În România ora de vară a fost introdusă prima oară în 1932 (între 22 mai – 2 octombrie). Din 1933 și până în 1940, când s-a renunțat la acest obicei, ora de vară era introdusă în prima duminică din aprilie până în prima duminică a lui octombrie.

Între anii 1941 și 1979 nu s-a mai folosit ora de vară. Reintroducerea orei de vară s-a produs în 1979.

 

 

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!