Scăderea TVA la 10 alimente! Care ar fi acestea și de ce se contrazic premierul cu ministrul Finanțelor

Publicitate

Controversă între premierul Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, privind scăderea TVA la așa numitele alimente de bază.

Marcel Ciolacu a respins, azi, propunerea ministrului liberal de Finanțe: „Există o recomandare a Comisiei Europene să avem doar două praguri de TVA. Nu ştiu, am văzut foarte des în spaţiul public discutându-se despre TVA zero. Vă anunţ oficial că acest lucru nu se poate. Comisia Europeană nu acceptă o astfel de variantă pentru niciun produs”, a declarat premierul, citat de presa centrală.

El a explicat că experiențele anterioare au arătată că orice reducere la TVA a adus o ieftinire pe o perioadă foarte limitată de timp: „Eu nu vorbesc de preţuri plafonate. Eu vorbesc de un întreg ansamblu şi o schemă aplicată pe întreg lanţul. Voi veni cu această schemă în guvern, indiferent dacă va fi acord, acordul nu poţi să-l faci numai cu reteilerii, ci şi cu producători, distribuitori şi importatori, fiindcă nu toate produsele pe care le consumăm sunt din România. Am să-mi asum acest lucru pentru că trebuie făcut”, a afirmat premierul.

Reacția premierului vine la propunerea ministrului Finanțelor, și anume o cotă de TVA redusă la produsele alimentare de bază, pentru ieftinirea alimentelor.

Într-un interviu pentru Digi24, Marcel Boloș a precizat că pentru reducerea prețurilor, cea mai bună soluție ar fi una mixtă: acord de reducere voluntară, dar și un act normativ care să reducă TVA.

Săptămâna trecută, Marcel Ciolacu anunțase că marile lanțuri de magazine au transmis o primă listă cu produse pentru care Guvernul vrea să implementeze o schemă de reducere a prețurilor la alimente de bază.

Este vorba de pâine, lapte, brânzeturi, carne, ouă, făină, mălai, ulei, legume și fructe proaspete.

„Am primit răspunsul marilor lanțuri de magazine la propunerea noastră privind schema de reducere a prețurilor la alimentele de bază și vă pot spune că retailerii au transmis deja o primă listă cu produsele vizate.  Avem astfel toate condițiile pentru ca în perioada următoare să finalizăm un acord sau un act normativ și chiar aș dori să le mulțumesc pentru promptitudine și pentru această abordare.

Asta înseamnă scădere garantată a prețului la unele produse de bază din gama celor indispensabile populației. Aici ne referim foarte clar la pâine, lapte, brânzeturi, carne, ouă, făină, mălai, ulei, legume și fructe proaspete.

Va fi o scădere care nu va pune presiune pe producătorii români”, a declarat joia trecută Marcel Ciolacu.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!