Riscuri de poliomielită în România. Acoperirea vaccinală, extrem de mică

Publicitate

Au crescut riscurile asociate poliomielitei în România!
Deși România a fost declarată liberă de poliomielită din 2002, riscurile de reintroducere a virusului rămân mari, iar specialiștii avertizează că menținerea unui nivel ridicat de acoperire vaccinală este crucială pentru prevenirea unor epidemii.

Medicii de familie din Capitală au primit o informare din partea Direcției de Sănătate Publică București (DSPMB) privind definiția de caz pentru paralizia acută flască (PAF), o condiție care ar putea fi un semnal al prezenței poliomielitei. Această măsură face parte dintr-un plan mai larg pentru a gestiona riscurile de infectare cu poliovirusuri, mai ales în contextul transmiterii fecal-orale specifice acestei boli.

Conform documentului DSP, un caz de PAF se poate manifesta ca o paralizie bruscă sau o slăbiciune musculară severă la copii sub 15 ani, dar și la adulți, dacă există suspiciuni de poliomielită.

Definiția a fost necesară pentru că ajută medicii să fie mai bine pregătiți să identifice rapid un caz de poliomielită, având în vedere că simptomele pot evolua rapid și pot cauza daune ireversibile, inclusiv paralizie.

Autoritățile au subliniat importanța acestei măsuri preventive, întrucât simptomele paraliziei pot apărea la 3-35 de zile de la infectare, iar pentru forma paralitică, perioada este de 7-21 de zile.

Datele arată că acoperirea vaccinală este extrem de mică împotriva poliomielitei, în special în mediul rural unde 60% dintre copii nu sunt vaccinați conform schemei naționale.

Reprezentanții INSP subliniază că poliomielita poate fi prevenită prin vaccinare, iar pentru a evita reapariția acestei boli este esențial ca vaccinarea să fie completă și efectuată conform programului național.

În acest context, DSPMB recomandă populației să colaboreze cu medicii de familie și pediatrii pentru a asigura completarea schemei de vaccinare conform Calendarului Național de Vaccinare.

De asemenea, autoritățile subliniază necesitatea promovării vaccinării active, având în vedere impactul pe care poliomielita îl poate avea asupra sănătății publice și a calității vieții celor infectați.

Poliomielita sau paralizia infantila este o boală virală, infecțioasă, produsă de virusul poliomielitic (virus din clasa enterovirusurilor) care poate determina paralizie, dificultăți de respirație și chiar deces.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!