Pungile din plastic subțire, cu mâner, vor fi interzise

Plastic bag flying through the air
Publicitate

În contextul Directivei Parlamentului European și a Consiliului European din 2015 privind reducerea consumului de pungi de transport din plastic subțire, Guvernul României a decis printr-un proiect de lege că pungile de transport din plastic subțire (sub 50 de microni) și foarte subțire (sub 15 microni) cu mâner vor fi interzise atât la introducerea pe piața națională, cât și la comercializare.

Astfel, începând cu data de 1 iulie 2018, se interzice introducerea pe piața națională a pungilor de transport din plastic subțire și foarte subțire cu mâner, iar de la 1 ianuarie 2019 – se interzice comercializarea pungilor de transport din plastic subțire și foarte subțire cu mâner. Interdicția vizează exclusiv pungile de transport din plastic cu mâner, nu și cele fără mâner.
Începând cu data de 27 mai 2018, Ministerul Mediului va trebui să raporteze consumul anual de pungi de transport din plastic subțire atunci când furnizează către Comisia Europeană date privind gestionarea ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje.
În România, nivelul actual al consumului de pungi de transport din plastic creează cantități ridicate de deșeuri, care conduc la poluarea mediului și agravează problema deșeurilor abandonate inclusiv în corpurile de apă, amenințând biodiversitatea ecosistemelor acvatice.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!