Premierul anunță eliminarea a 1800 posturi de funcționari publici și contractuali. Cifrele record vizează 32 de instituții aflate în subordinea și coordonarea Guvernului

Sursă foto:gov.ro
Publicitate

„Cea mai mare reducere a cheltuielilor de funcționare din istoria Guvernului României” a fost anunțată, joi, de premierul Marcel Ciolacu, după ședința Executivului de astăzi.

„Așa cum am promis public, demarăm cea mai mare reducere a cheltuielilor de funcționare din istoria Guvernului României. Eliminăm 1.800 de posturi de funcționari publici și contractuali din cele 32 de instituții aflate în subordine și coordonare. Desființăm și comasăm autorități și instituții, reducem numărul de angajați și tăiem funcții de demnitari. În total, vorbim de o scădere masivă a posturilor, cu 13,5%. Cred că este un semnal concret, așteptat de opinia publică și, în special, de mediul de afaceri”, a transmis prim-ministrul.

Acesta s-a referit practic la instituțiile aflate în subordinea și coordonarea Secretariatului General al Guvernului (SGG).

„Luând exemplul lui Elon Musk, am început curățenia – 1800 de posturi mai puțin în aparatul central al Guvernului! Este un prim semnal puternic către toată administrația publică din România că trebuie să ne eficientizăm activitatea. Românii nu mai pot plăti din taxele lor nemunca și lipsa de performanță”, a scris ulterior Marcel Ciolacu pe Facebook.

Tot astăzi el a declarat: „Nu ne atingem de cota unică și de TVA”: „Am stabilit ieri, cu Consiliul Investitorilor Străini, să lucrăm împreună ca să identificăm măsurile cele mai bune pentru economia țării. Nu ne atingem de cota unică și de TVA, avem încredere în potențialul nostru de creștere economică. Ieri un gigant grup german cu active de peste 15 miliarde euro a anunțat că intră în România. Asta arată încredere în economia noastră”, a spus Ciolacu.

Potrivit HotNews.ro, în aparatul central al Guvernului există domenii pentru care funcționează în același timp mai multe agenții sau autorități, cu activități care se suprapun sau se completează. Unele sunt în subordinea directă a Executivului, altele sunt în coordonarea ministerelor și mai există și autorități sub controlul Parlamentului.

În total, în subordinea premierului și Secretariatului General al Guvernului (SGG), se află aproape 40 de entități guvernamentale (agenții, institute, administrații, comisii, oficii, departamente etc), potrivit datelor transmise de către SGG în 2024, la solicitarea HotNews.ro.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!