Dacă eşti la prima ta sarcină şi trebuie să călătoreşti sunt câteva lucruri de care ar trebui să ţii cont. Poţi avea parte de un zbor nu tocmai plăcut din cauza unei burtici în continuă creştere şi a schimbărilor care se produc în organism aşa că ne-am gândit să îţi facem viaţa mai uşoară şi să îţi vindem câteva ponturi.
În primul rând, trebuie să ştii că femeile au voie să călătorească până în luna a 36-a de sarcină. Înainte de zbor mergi la medicul tău pentru o verificare. Dacă totul este în regulă şi poţi călători fără probleme, cere-i doctorului o recomandare medicală din care să reiasă că starea ta de sănătate nu-ţi va crea probleme pe timpul zborului. De asemenea, e bine să precizeze şi data aproximativă la care vei naşte.
Chiar dacă pe parcursul călătoriei te vei simţi perfect, te sfătuim să iei cu tine o listă cu numele şi datele de contact ale doctorilor la care poţi apela în caz de urgenţă atunci când ajungi la destinaţie. Totodată, pune în bagaj şi rezultatele testelor pe care ţi le-ai făcut în timpul săptămânilor anterioare zborului. Nu se ştie niciodată când poţi avea nevoie de ele.
Când mergi la medic, întreabă-l ce medicamente îţi recomandă să iei dacă te doare capul, dacă ţi-e greaţă sau te balonezi. Nu te gândi că dacă ai nevoie poţi lua de la destinaţie. Câteodată se întâmplă să nu găseşti ceea ce cauţi sau să ţi se ceară prescripţie medicală. E bine să ai întotdeauna la tine medicamentele de bază. Trebuie să te gândeşti şi la clima locului unde vei merge. Schimbările bruşte de temperatură pot cauza apariţia răcelii şi a gripei, iar un vaccin înainte de plecare ar putea fi preveni aceste boli.
Ştim că ai pofte şi că ţi se face foame destul de des, aşa că ar fi o idee bună să îţi pui în geantă câteva gustări, în funcţie de ce îţi place şi ce îţi face bine. Nucile, batoanele de cereale sau fructele îţi vor domoli poftele şi îţi vor ţine de foame.
Pe lângă gustări, ai grijă să-ţi cumperi apă după ce treci de controlul de securitate. Este foarte important să îţi menţii organismul hidratat în permanenţă.
Dacă urmează un zbor lung pot apărea probleme de circulaţie şi e bine să faci tot posibilul să te mişti cât poţi pe durata călătoriei. Încearcă să faci exerciţii de stretching şi să porţi dresuri pentru gravide.
Cărţile şi revistele au întotdeauna darul de a face timpul să treacă mai repede. Ia cu tine romanul pe care aşteptai să-l citeşti de mult timp. Zborul se va termina cât ai clipi, iar dacă te vei lăsa prinsă de poveste e posibil să uiţi de stăril de rău care pot apărea.
Dacă vei merge într-un loc călduros, nu uita să îţi iei o cremă de protecţie solară care să îţi protejeze pielea, iar dacă destinaţia e una răcoroasă pune în bagaj o eşarfă sau un şal care să îţi ţină de cald.
Ca un extra pont, este bine să călătoreşti în lunile a cincea şi a şasea când stările de vomă sunt mai reduse şi organismul tău se comportă mai normal.