Noi reguli în aeroporturi după intrarea României în spațiul Schengen aerian

Publicitate

De duminică, 31 martie, România intră în spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime.

Calea aeriană fiind una dintre cele mai alese de români, este bine de știut că pe aeroporturi se vor institui noi reguli de călătorie: românii nu vor mai prezenta, pe aeroport, pașaportul sau buletinul la control. Trebuie doar să valideze biletul de avion și să treacă prin filtrele de securitate.

De asemenea, potrivit lui Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI: „Persoanele care călătoresc către sau dinspre destinații din statele membre Schengen nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontieră. Pasagerii vor merge direct către porțile de îmbarcare. Cetățenii care vin în România din spațiul Schengen, după debarcare nu vor mai fi controlați, așa cum astăzi sunt controlați la ghișee. Aceste ghișee vor funcționa, începând de duminică, numai pe fluxul non-Schengen”.

Vor fi totuși controale ale polițiștilor de frontieră, dar aleatorii, atunci când au anumite suspiciuni.

„Echipele de poliție și Jandarmerie vor desfășura controale aleatorii, în scopul depistării celor care au acte de călătorie false, a celor care au interdicții de a părăsi țara, pentru depistarea persoanelor urmărite, respectarea regulilor privind însoțirea minorilor, combaterea migrației și a traficului de persoane”, a mai spus Bogdan Despescu la Europa FM.

Dacă cei care călătoresc zilele acestea pe calea aeriană spre sau dinspre țări din Spațiul Schengen vor vedea un număr suplimentar de polițiști și jandarmi, aceasta este pentru că MAI dorește informarea și acordarea de sprijin pasagerilor, precum și depistarea celor care vor să profite de această facilitate pentru a părăsi România ilegal.           Totodată, vor acționa echipaje canine specializate în detecția drogurilor”, a mai spus secretarul de stat în MAI.

Cei care călătoresc spre state non-Schengen vor face în continuare controlul pașaportului sau al actului de identitate.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!