Medicamentele se vor scumpi din nou! Măsura ar intra în vigoare de la 1 aprilie

Publicitate

Potrivit unui proiect, Ministerul Sănătății ia în calcul să majoreze prețurile maxime a peste 800 de medicamente cu 2%.

Este vorba despre cele care au un preț la producător mai mare de 1.500 de lei pentru că există riscul să dispară de pe piață, din cauza taxei de 1% pe cifra de afaceri.

Măsura ar urma să intre în vigoare de la 1 aprilie.

Pentru aceste medicamente, Ministerul a identificat un risc de retragere, deoarece costurile ar putea depăși prețul după aplicarea impozitului minim de 1% din cifra de afaceri pentru companiile cu o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro și al căror impozit pe profit este mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri.

Noul proiect de ordin a fost elaborat după intrarea în vigoare a unui alt ordin al ministrului Sănătății (nr. 482/2024), care a modificat şi completat ordinul ministrului Sănătăţii nr. 368/2017 (pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul şi procedura de aprobare a preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman).

Ordinul nr. 482/2024 prevede creșterea adaosului comercial pentru distribuitorii angro de medicamente de la 30 de lei la 1% +30 de lei, în cazul medicamentelor cu un preț de producător mai mare de 1.500 de lei, scrie presa națională.

Potrivit site-ului de știri medicale, 360medical.ro, inițial, ministerul a propus o reglementare care recunoștea impactul taxei pe cifra de afaceri doar în prețul de distribuție pentru medicamentele care depășesc un anumit nivel de preț, însă menținea plafonul de adaos comercial din farmacii.

După ce reprezentanții farmaciștilor s-au arătat nemulțumiți și au acuzat că proiectul reprezintă o discriminare la adresa farmaciilor, Ministerul Sănătății a acceptat, în forma finală a actului normativ, să majoreze și adaosul comercial maxim la nivelul farmaciilor.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!